Norčevanje iz prava in pravice

Sodnik je odredil, naj mladeniča izpustijo na prostost, vendar pa se je pravosodni minister Georgie Thurbert Baker nemudoma pritožil na njegovo odločitev, menil je, da je sodnik prestopil svoja pooblastila.

Primer, ki ga je sodnik Wilson imenoval za norčevanje iz prava in pravice, razburja ljudi v Georgii vse od leta 2005 naprej. Državni zakonodajalci so namreč v boju proti spolnim zlorabam mladoletnikov sprejeli enega v vrsti "pametnih" zakonov, ki je oralni spolni odnos opredelil kot hujše kaznivo dejanje kot pa pravi spolni odnos. Pri tem pa so pozabili na določene malenkosti, kot na primer, ali gre za prisilo ali pa za spolni odnos s privoljenjem obeh akterjev.

Genarlow Wilson je bil do novoletne zabave 2003 odličen dijak brez težav z zakonom, vendar je nekdo to novoletno zabavo snemal in tožilstvo Atlante se je ob, kot kaže, očitnem pomanjkanju resnega kriminala odločilo stopiti na rep temu "hudemu zločincu". Porota je fanta spoznala za krivega in sodišče mu je prisodilo v zakonu določeno minimalno kazen deset let zapora.

Politična razprava

Potem ko je dijakovo mamo Juannesso Bennett skoraj zadela kap, ker bo imel sin zaradi oralnega spolnega odnosa uničeno prihodnost, se je začela politična debata, v katero se je med drugimi vmešal tudi nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter. Carter in ostali so zakonodajalcem in pravosodnemu sistemu Georgie pošiljali sporočila, ki bi se jih dalo strniti v vprašanje: "Ali se vam je zmešalo?".

Poslanci Georgie so nato združili moči in tak odnos iz kaznivega dejanja spremenili v prekršek, vendar pa je vlak za Wilsona že odpeljal. Zanj so se začeli zavzemati borci za državljanske pravice in drugi in sodnik z istim priimkom Wilson je v ponedeljek sporočil, da je fantu spremenil kazen v dve leti, ki jih je že odslužil in prav tako odločil, da se mu ne bo potrebno registrirati kot spolni izprijenec.