Roman „Half of a Yellow Sun“, postavljen v čas Biafranske državljanske vojne leta 1960, je avtorici, nigerijski pisateljici Chimamandi Ngozi Adichie prinesel nagrado Orange, najbolj prestižno nagrado za ženske avtorice, in ček za 60 tisoč ameriških dolarjev.

Adichiejeva, ki je bila med kandidatkami za nagrado tudi leta 2004, tedaj s svojim prvencem „The Purple Hibiscus“, je na podelitvi dejala, da nagrada zanjo pomeni „čudovito presenečenje“. Roman „Half of a Yellow Sun“ je pred razglasitvijo veljal za velikega favorita, čeprav je avtorica sama priznala, da se ji je zdela kraja torbice – slednja je izginila, medtem, ko je v Londonu brala odlomke iz njega, slabo znamenje.

Roman „Half of a Yellow Sun“ temelji na zgodbi treh likov, ki se znajdejo v vrtincu spopadov in morajo teči za svoje življenje: revnega hišnega služabnika, glamurozne dame in plahega Angleža.

Na drugo mesto se je uvrstila ameriška pisateljica, Pulitzerjeva nagrajenka, Anne Tyler z romanom „Digging to America“, ki raziskuje kulturne razlike v ameriški družbi. Zmagovalka in drugo uvrščena sta imeli močno konkurenco v indijski pisateljici Kiran Desai, ki je lani kot najmlajša v zgodovini dobila prestižno Bookerjevo nagrado za roman „The Inheritance of Loss“, ki pripoveduje o zagrenjenem sodniku, ki po upokojitvi išče mir v Himalaji. V ožji izbor je prišla tudi kitajska pisateljica Xiaolu Guo z romantično komedijo „A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers“, ki je namenoma napisana v obupno slabi angleščini.

Muriel Gray, ki je predsedovala žiriji, je izjavila, da so bila nekatera od poslanih del tako slaba, da ne more verjeti, da so za to, da so jih lahko natisnili, uničevali drevesa. „Veliko preveč žensk piše trivialne romane, navdihnjene s gospodinjskimi ali ljubezenskimi problemi,“ je dodala.

Nagrado „Orange“ so začeli podeljevati leta 1996 za najboljše v angleščini napisano literarno delo, čigar avtorica je ženska, in ki je bilo objavljeno v zadnjih 12 mesecih. Ima tudi številne kritike, ki ji v glavnem očitajo, da „getoizira“ ženske. Leta 20o5, ob desetletnici, so uvedli tudi posebno nagrado za mlade avtorice, ki jo je letos dobila Karen Connelly.