Kot je dejal, so skušali spremeniti ne le zakonodajo, ampak tudi miselnost, vendar so naleteli na predvsem ideološke pomisleke; po njegovih besedah je precejšen del prebivalstva vezan na staro miselnost. Ob tem pa gre, pravi, tudi za "držanje" v Sloveniji zelo močnih položajev direktorjev zdravstvenih zavodov, ki v povezavi z občinami nasprotujejo uvajanju zasebnega dela v zdravstvo.

Lastništvo ni pomembno

Spomnil je na direktorja zdravstvenega doma z višjo plačo od predsednika države: "Dosti težje je priti do takega zaslužka kot zasebnik." Opozoril je tudi na strašenje s plačevanjem iz svojega žepa, kar je "čista laž", saj je sistem zavarovalništva popolnoma enak. Kot pravi Bručan, pa je ljudi težko prepričati v obratni smeri, "posebno ker nekateri mediji stojijo za tako ideologijo".

Odvetnik Andrej Pitako je povedal, da v Nemčiji v zasebne roke prehajajo tudi univerzitetne klinike, pa se nad tem nihče ne razburja. Ustanoviteljica tretjega srčnega centra MC Medicor Metka Zorc pa je poudarila, da lastništvo ni pomembno. Ob tem ugotavlja, da je zasebno zdravstvo v Sloveniji še vedno v podrejenem položaju. Čeprav je Medicor zdaj učna ustanova, dobi za storitev še vedno plačano manj kot Klinični center. Ob tem za prostore zasebniki plačujejo drago najemnino, medtem ko imajo zdravstvene ustanove v državni lasti prostore brezplačno. "Težko je preživeti," pravi Zorčeva. Kot pravi, ustanovo vodijo tako, da ne ustvarjajo izgube, vendar se mora vsaka zdravstvena inštitucija razvijati naprej. Vlagati morajo v kadre, izobraževanje, novo tehnologijo, kar pa pri sedanji vsoti denarja ne morejo. Zato bi morala država po besedah Zorčeve pozitivno gledati na celoten sistem zasebnega zdravstva v mreži zdravstvenega sistema.

Bolniki so zadovoljni

O svoji izkušnji je spregovorila tudi psihiatrinja Marga Kocmur, ki kot zasebnica dela pet mesecev. Kot je dejala, se ji je bilo zelo težko ločiti od matične ustanove, vendar ji je zdaj lepše, tudi bolniki so z njo bolj zadovoljni. Zasebništvo pa ima tudi pomanjkljivosti, ugotavlja Kocmurjeva: otežen je dostop do resnega raziskovalnega dela in do učne baze.