Poslanca Pavla Gantarja je zmotila napoved, da bo Nadškofija Maribor ta park zaprla v ograjo in bo obiskovalcem zaračunavala vstopnino. Zato je pisal pismo ministru za okolje in prostor.

Če se bodo uresničile napovedi nadškofijskega ekonoma Mirka Krašovca, čaka Betnavo bleščeč razcvet kompleksa na obronkih Pohorja. Krasil ga bo spominski park in poleg njega celo udarjališče za golf. Tam bodo še hotel, poslovni prostori in kulturna dejavnost, v dvorcu načrtujejo tudi nekakšno hišo eksperimentov.

Vsem tem dobrodošlim novostim povrhu bo nadškofija uredila (z žičnato ograjo obkoljeni) pustolovski park na severovzhodnem delu betnavskega gozdu. Ta projekt je zbodel Gantarja, saj je prepričan, da park ni v skladu z idejnim načrtom, ki ga je Krašovec predstavil na marčevski javni razpravi.

Cena vstopnice še ni določena

"Gospod Krašovec je takrat poudaril, da gre za projekt odprtega tipa," je Gantar pisal Podobniku in ga opozoril na dejstvo, da obisk pustolovskega parka ne bo brezplačen. Gantarja skrbi, ali bo v bodoče treba plačevati tudi za sprehod po danes vsem dostopni posesti okoli betnavskega gradu.

"V kompleks Betnava umeščeni različni programi, kot so igrišče za golf, adrenalinski park, jahalni center... bodo ta prostor spremenili v selektivno dostopno, nadzorovano in plačljivo območje," opozarja Gantar iz skupine nepovezanih poslancev.

Ali interes nadškofije škoduje javnemu?

Zato sprašuje Janeza Podobnika, ali pri zasnovi in izgradnji centra Betnava zasebni interes škoduje javnemu, ker se pri posegih v prostor ne upošteva sprejetih planskih odločitev. Iz ministrstva so nam odgovorili, da Gantarjeva pisma še niso uradno prejeli. Ko ga bodo prejeli, bodo nanj odgovorili v 30-dnevnem zakonskem roku.

"Vsa dela potekajo izključno na temelju pridobljenih soglasij in smernic občinskih in državnih ustanov," nam je sporočil Igor Vojinovič iz Nadškofije Maribor. "Nikoli nismo izjavili, da bodo vse vsebine brezplačne, saj so stroški veliki. Bodo pa vse vsebine dostopne vsem tistim, ki jih bodo želeli koristiti." Gantarjeva napoved o plačljivem sprehodu po nekoč vsem dostopnem okolišu je po Vojinovičevih besedah izmišljena. "Vsi bodo lahko še naprej prosto izkoriščali obsežne površine za sprehode, tek, kolesarjenje in podobno."