Zavrnjena Darja Lavtižar Bebler je pričakovala takšen izid, saj bi morda lahko šlo tudi za stare zamere med nekdanjimi kolegi. Tudi če bi bili v opoziciji povsem enotni, pa ne bi mogli sami zbrati 46 glasov in je torej tudi na koalicijskih poslancih, da dajo svoje glasove, je še dodala. Ali se bo vnovič potegovala za kandidaturo, pa ni želela napovedati.

Potrč: To je poraz Državnega zbora

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je izid glasovanja pospremil z besedami, da "to ni poraz kandidatke, tudi ne Socialnih demokratov pač pa poraz državnega zbora. To je sramota." O tem, ali bodo v tretjem poskusu predlagali kandidata na izpraznjeno mesto podpredsednika državnega zbora, bodo v poslanski skupini temeljito premislili, je še dejal.

Cukjati: Neizvolitev ni nič tragičnega

Predsednik državnega zbora France Cukjati meni, da neizvolitev podpredsednice ne pomeni nič tragičnega za parlament. "Tudi s predsednikom in dvema podpredsednikoma se da živeti," je še dejal. Ga pa izid preseneča in ga ni pričakoval. Na vprašanje, ali bo izvoljen samo tisti kandidat, ki bo všeč vladni koaliciji, pa je predsednik parlamenta odgovoril, da se "izvoli tisti, ki je všeč večini v državnem zboru". Cukjati je opozoril tudi na 29. člen poslovnika DZ, s katerim je poslanec član stranke, h poslanski skupini katere je prestopil.

So člani poslanske skupine tudi člani stranke?

Anton Rop, Darja Lavtižar Bebler, Marko Pavliha in Milan M. Cvikl se namreč po izstopu iz LDS in prestopu v poslansko skupino SD niso včlanili v to stranko. V tem primeru je po mnenju Cukjatija uskladitev s poslovniško določbo vprašljiva; SD ne bi bila največja opozicijska poslanska skupina in bi še vedno imela stara LDS pravico do podpredsednika. Cukjati predvideva, da je SD največja poslanska skupina, ker meni, da so vsi štirje člani poslanske skupine, h kateri so pristopili, tudi člani SD.

Vodja poslancev SDS negativno presenečen

Izid glasovanja negativno preseneča tudi vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, saj so se poslanci največje vladne stranke dogovorili, da bodo kandidatko tako kot predhodnika Pavliho podprli. SDS Socialnim demokratom ne oporeka statusa največje opozicijske poslanske skupine. Njihova obveza je, če želijo imeti podpredsednika, da predlagajo kandidata - lahko istega, lahko novega, je še dodal.