"Leta 1946 sem bil mlad častnik Ozne in spominjam se, da se je general Draža Mihailović pritožil in prosil za pomilostitev. Obljubil je, da bo pomagal in sodeloval s partizansko oblastjo pri urejanju razmer v državi, če mu spremenijo obsodbo. Takrat sem od starejših kolegov tudi zvedel, da je ZSSR zahtevala, da sem jim Draža izroči, predvsem zato, ker je bil prosovjetski človek - obveščevalec. Obveščevalne službe ZSSR in Velike Britanije so ga postavile za poveljnika zavezniške (jugoslovanske) gverile v Jugoslaviji z nalogo, da vsaj dva meseca vodi odpor proti Nemcem, da bi le-ti odložili načrt Barbarossa - napad na ZSSR, kakor tudi napad na Grčijo, kjer so morali Nemci pomagati Italijanom. Kaj se bo le zgodilo s trditvami ‚demokratov’ v Srbiji, da je bil general Draža Mihailović ustreljen, in kaj bo z iskanjem njegovega groba, ko se bo zvedelo, da je vendarle spokojno umrl naravne smrti junija 1960 v Rusiji?"

Nikolićevo senzacionalno razkritje srbski mediji skoraj v celoti ignorirajo, ker že nekaj let želijo prepričati svoje bralce, da je bil četniški general Draža Mihailović ustreljen na Adi Ciganliji, na Vojaškem otoku, pa tudi v bližini Belega dvora, v Lisičjem potoku pod Dedinjem. Očitno se želi njegov grob vsaj približati Titovemu…

Ker pa vzporedno s tem ni zaznati nobenih raziskav ali vsaj mnenj zgodovinarjev, ki bi potrdile ali ovrgle Nikolićeve trditve, se nadaljuje brezplodno licitiranje o mestu ustrelitve in grobu generala Mihailovića. Razumljivo je, da pročetniški mediji v Srbiji o tem raje molčijo, čudno je le, zakaj preostali raziskovalci ne raziščejo novice Miodraga Nikolića - Mije?

Resnica bo prišla na dan

Maja 1990 sem v Politiki objavil del pogovorov z Vladimirjem Dedijerjem o metodah Ozne z obsojenimi vojnimi zločinci. Dedijer mi je potrdil, da je Dragi Jovanović, zloglasni šef beograjske policije, živel še nekaj let, podobno kot se je to zgodilo Božidarju Bećareviću in še komu (tudi gestapovcem v Ljubljani - pripomba M. F. K.). Po takšnem odgovoru je bilo logično, da sem ga vprašal tudi, ali se je kaj podobnega zgodilo v primeru Draže Mihailovića. "To je velika tema, ki je doslej nismo odpirali," je odgovoril Dedijer. Dodal je: "Toda resnica o Draži Mihailoviću bo kmalu prišla na dan."

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)