Zakon po njihovem mnenju posega v bistvo avtonomije univerze in ji grozi z "razsulom, s kakršnim so ji pred desetletji grozile podobne nesmiselne reforme in posegi v njeno avtonomijo," so zapisali.

Avtonomno delovanje Univerze v Ljubljani je zapisano v ustavi in ji zagotavlja delovanje v skladu z načeli listine Magna Charta Universitatum, so v sporočilu poudarili nekdanji rektorji Alojz Kralj, Ivan Kristan, Jože Mencinger, Janez Peklenik, Boris Sket in Miha Tišler. Listina govori o univerzi kot avtonomni instituciji, o neločljivosti raziskovanja in poučevanja, o strpnosti in o varovanju kulturne dediščine in raznolikosti. Grožnja temu pa se v Sloveniji krepi ravno v času, ko se v Evropi krepi avtonomija univerz, so zapisali.

Zavračajo obtožbe, da Univerza v Ljubljani zavrača demokratično razpravo. Vendar pa ji ob "vsiljenem predlogu, ki je nastal brez vključenosti univerz, študentov in raziskovalnih institucij in ki temelji na napačnih izhodiščih, ni preostalo nič drugega," so navedli.

V sporočilu ministra Zupana še pozivajo, naj v sodelovanju z vsemi slovenskimi univerzami, študenti in raziskovalno razvojnimi institucijami pripravi novi zakon, pri čemer so mu nekdanji rektorji pripravljeni pomagati.