***So slovenski policisti preslabo plačani? Pridružite se debati!***

"Uporabili bomo diskrecijsko pravico, po kateri državljanov ne bomo kaznovali za manjše prometne prekrške, na primer neuporabo varnostnega pasu, prehitro vožnjo, neprižgane luči, temveč jih bomo le opozorili. Obenem pa bomo odklonili pomoč sodiščem, carinikom, izterjevalcem... Na tak način bomo državni proračun oškodovali za 25 odstotkov sredstev, ki prihajajo iz teh naslovov," je opozoril Marinič.

Policisti zahtevajo Virantov odstop

Policijski sindikat pričakuje, da bo vlada oziroma ministrstvo za javno upravo (MJZ) najkasneje v četrtek odgovorilo na njihov predlog za sestanek, na katerem bi jih spet "soočili z argumenti" za uvrstitev v višji, 22. plačni razred. "V nasprotnem primeru bomo vlado javno pozvali na sestanek. Če tudi to ne bo zadoščalo, bomo ministra za javno upravo Gregorja Viranta zaradi nestrokovnosti in nesposobnosti pri vodenju pogajanj pozvali, naj odstopi. V primeru, da ne bo odstopil, pa bomo pozvali vlado, naj ga razreši ona," je povedal Marinič.

***So slovenski policisti preslabo plačani? Pridružite se debati!***

Podpredsednik PSS ocenjuje, da policisti v nasprotju z drugimi sindikati v pogajanjih niso nič pridobili. "Ne nasprotujemo, da bi bili drugi poklici v javnem sektorju uvrščeni v višje plačne razrede, zahtevamo pa, da smo za svoje delo primerno plačani," je odločen Marinič.

MJu: To bi bila stavka proti državljanom

Na ministrstvu za javno upravo ocenjujejo, da bi bilo "res nenavadno, če bi policijski sindikat svoj boj za sindikalne pravice usmeril proti slovenskim državljankam in državljanom v času turistične sezone in pred velikimi slovenskimi projekti, kot sta vstop v schengensko območje in predsedovanje EU. Če bodo ustvarili kolone in zastoje na mejnih prehodih, bodo trpeli slovenski državljani in državljanke. To bi precej negativno vplivalo na ugled slovenske policije," opozarjajo policiste na ministrstvu za javno upravo.

***So slovenski policisti preslabo plačani? Pridružite se debati!***

Na ministrstvu pravijo, da so pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor v zaključni fazi, uvrstitev uniformiranih delovnih mest v peto tarifno skupino pa je usklajena z večino sindikatov. "Večkrat je bilo javno povedano, da je vlada v pogajanjih policijskemu sindikatu ponudila 20. plačni razred oziroma za štiri odstotke višjo plačo, dodatek za plačilo nadur in nočnega dela bi se dvignil za 80 odstotkov, dodatek za nedeljsko in praznično delo pa za 130 odstotkov. Po sklenitvi kolektivne pogodbe za javni sektor se je vlada v panožni pogodbi za javno upravo pripravljena pogovarjati tudi o uvrstitvi specifičnih, najzahtevnejših delovnih mest policistov in o plačilu za povečan obseg dela na najbolj obremenjenih policijskih postajah," pravijo na ministrstvu. Ob tem dodajajo, da se je vlada še vedno pripravljena pogajati, vendar za skupno pogajalsko mizo z drugimi sindikati javnega sektorja.

Enaka plača za vse uniformirance

Naj ponovimo, da je vlada pretekli mesec potrdila predlog, da se v kolektivni pogodbi za javni sektor delovna mesta policista, carinika, paznika, izterjevalca, gasilca in vojaka v tarifni skupini s srednješolsko izobrazbo uvrstijo v isti, 20. plačni razred. Vlada je s tem zavrnila policijski sindikat, ki je zahteval, da morajo biti policisti uvrščeni v 22. plačni razred, kar bi pomenilo za osem odstotkov višjo izhodiščni plačo od predlagane. Policisti se pri svoji zahtevi opirajo na analizo zasebnega podjetja MMS svetovanje, ki naj bi dokazovala, da policisti potrebujejo več dodatnega znanja in da naj bi bilo delo policista umsko bolj naporno. Minister Virant je omenjeno analizo zavrnil kot zavajajočo, ugoditev zahtevam policijskega sindikata pa naj bi po njegovem mnenju pomenila začetek konca prenove plačnega sistema v javnem sektorju.

***So slovenski policisti preslabo plačani? Pridružite se debati!***