Policija sedaj poročilo preučuje, zato ne dajejo drugih informacij o zadevi, je potrdil predstavnik policije za odnose z javnostjo Drago Menegalija.

Vlada: Težko si je predstavljati, da bi SOVA ponarejala listine

Premier Janez Janša se je vprašanju o ponarejenih listinah izognil, tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak pa je izrazil močan dvom, da bi SOVA lahko ponarejala listine.

"Gre za uradno dokumentacijo SOVA, ta jo je odstopila delovni skupini za oceno dela agencije. Težko si predstavljam, da bi se agencija ukvarjala tudi s ponarejanjem listin oz. da bi delovni skupini predložila ponarejene dokumente," je dejal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.

"Težko si tudi predstavljam, kaj bi se zgodilo, če bi se ugotovilo, da je to res," je še dejal Hajdinjak. Ob tem je spomnil, da je vlada drugo vmesno poročilo vladne delovne skupine posredovala tožilstvu, zato je po njegovem mnenju najbolje počakati na ugotovitve tožilstva.

Kar se tiče špekulacij, ali objavljeni dokumenti dejansko pričajo o tem, da je bila z denarjem SOVA kupljena letalska karta za zdravilca predsednika države Janeza Drnovška, je Hajdinjak poudaril, da je vlada zatrdila le, da so podatki iz dokumentov podlaga za nakup letalske karte in da jih je posredovala predsednikova sodelavka Valentina Flander. "Nismo govorili o nobenih drugih špekulacijah, kaj je ta človek počel ali česa ni počel. Le navedli smo ugotovitev glede poslovanja z neproračunskimi sredstvi SOVA," je dejal.

Hajdinjak je danes poudaril, da je vladna delovna skupina navedla le, da so obstajala neproračunska sredstva ter da je bila kupljena letalska vozovnica za določeno osebo. Za objavo dokumentov pa so se po njegovih besedah na vladi odločili zaradi povpraševanja medijev.

Premier Janša zadeve ni želel komentirati.

Podbregar: "Vlada je s svojim nadzorom dokazano posegla v operativno dejavnost Sove!"

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA) Iztok Podbregar podpisa na enem od dokumentov agencije, ki jih je vlada objavila v sredo, ne prepozna kot svojega, je danes poudaril v izjavi za novinarje v Ljubljani.

Objavljenim dokumentom namreč ni priložen sklep sedanjega direktorja SOVA Matjaža Šinkovca, s katerim bi umaknil stopnjo tajnosti, je opozoril.

Pojasnil je, da je zato "še vedno zavezan k molčečnosti, ker so vsi dokumenti posebnega sklada tajni". Podbregar je tudi opozoril, da iz objavljenih dokumentov ni razvidno, da se vsi nanašajo na isto zadevo posebnega sklada. Dodal je, da iz teh dokumentov ni dobil vtisa, da gre za naročilo letalske karte.

"Kar me je najbolj zmotilo, je to, da na enem od dokumentov ne prepoznam svojega podpisa in se mi zdi dokaj nenavaden," je še dejal Podbregar, ki meni, da to ni njegov podpis. Za podkrepitev svoje trditve je pokazal tudi kopije svojih uradnih osebnih dokumentov, na katerih je razviden njegov podpis.

"Moj podpis lahko kadarkoli preverite!"

Ob tem je še dodal, da je leta 2002 za potrebe funkcije direktorja SOVA pri enem od ljubljanskih notarjev deponiral svoj podpis in da je torej njegov podpis mogoče preveriti tudi na ta način.

"Predsednik republike je pomemben subjekt sistema nacionalne varnosti in kot tak je tudi po zakonu o SOVA uporabnik informacij agencije. SOVA ima obveznosti tudi pri varovanju predsednika države tako doma kot na njegovih potovanjih v tujino, tudi na tiste najbolj oddaljene lokacije, na katere se je predsednik tudi napotil. SOVA je v mojem obdobju zelo odgovorno in korektno opravljala svoje naloge," je danes poudaril Podbregar.

Zagotovil je, da ne beži od odgovornosti, in za vse, kar je storil v SOVA od leta 2002 do odhoda 1. oktobra 2006, želi le "pojasnjevati to, kar vidi" ter bo prevzel vso odgovornost.

"Na datum podpisa sem bil službeno odsoten"

Sedanji svetovalec predsednika republike Podbregar je po preverjanju ugotovil, da je bil v času, ko naj bi se kupila sporna letalska karta, dvakrat službeno odsoten in ga je takrat nadomeščal njegov namestnik. Poimensko sicer ni navedel, kdo naj bi ta namestnik bil.

Objavljeni dokumenti so zelo podobni tistim protokolom, ki so jih na SOVA v obdobju njegovega vodenja vodili v zvezi s posebnim skladom. Prav iz teh dokumentov pa je tudi razvidno, da je obstajal sistem notranjih kontrol in sledljivost porabe denarja posebnega sklada, pravi Podbregar. Meni tudi, da se je z objavo teh dokumentov potrdil njegov dvom, da se pri kakršnem koli nadzoru vladne skupine nad posebnim skladom SOVA "poseže v operativno delovanje agencije".

Nekdanji prvi mož SOVA je še dejal, da kljub temu ne namerava kakor koli ukrepati. Dokumenti so namreč že na tožilstvu in pričakuje, da bodo tam prišli zadevi do dna.