Premier Vojislav Koštunica in predsednik Srbije Boris Tadić sta se v petek strinjala glede koalicijske pogodbe, po vče kot štirih mesecih zavlačevanja in problematičnega izbora predstavnikov v vladi, zaradi katerih se je Evropska komisija bala ponovnega vzpona nacionalizma v tej balkanski državi.

Tako sta Koštunica in Tadić iz vlade izključila Tomislava Nikolića, radikalnega predstavnika nacionalne opcije, ki je po dveh dneh pogovorov izstopil iz vlade.

"Stvari se končno premikajo v pravo smer," je vesel evropski komisar za širitev, Olli Rehn, "in vesel sem, da se Srbija ne vrača na svoja stara nacionalistična pota."

Nova srbska vlada naj bi bila ustanovljena z zavestjo o vključitvi v Evropsko unijo, po mnenju Rehna pa se bodo pogovori lahko začeli zelo kmalu. "Vse je odvisno od okoliščin, v katerih se bo znašla Srbija v prihodnosti," je pojasnila avstrijska zunanja ministrica, Ursula Plasnik, ki je poudarila sodelovanje z mednarodnim sodiščem za vojne zločine v Haagu.

V Srbiji pa se mrzlično pripravljajo na potrditev vlade, ki mora biti potrjena do petnajstega maja, v nasprotnem primeru pa se Srbiji obetajo nove volitve.