Približno 44,5 milijona volilnih upravičencev izbira med socialistko Segolene Royal in kandidatom vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolasom Sarkozyjem. Kako so se odločili, bo znano po zaprtju volišč ob 20. uri.

Volilna udeležba je višja tudi udeležbe v prvem krogu 22. aprila, ko je do 17. ure glasovalo 73,87 volilnih upravičencev. Na volitvah pred petimi leti pa je bila udeležba 67,6-odstoten.

Udeležba na današnjih volitvah je torej najvišja po letu 1965, ko je zmagal Charles de Gaulle. To kaže, kako močno si Francozi želijo spremembe po dvanajstih letih Chiracovega predsednikovanja.

Prebivalci francoskih čezmorskih ozemljih, kot so Guadalupe, Martinique, Francoska Gvajana in arhipelag St. Pierre et Miquelon ob obali Kanade, so svoje glasovnice oddali že v soboto in se tako izognili morebitnim težavam zaradi časovnih razlik.

Kot napovedujejo javnomnenjske raziskave, ima več možnosti za zmago nekdanji notranji in finančni minister Sarkozy. Slednjega je v prvem krogu podprlo 31,18 odstotka volivcev, medtem ko je Royalova zbrala 25,97 odstotka podpore.

Francozi na voliščih odločajo o svoji prihodnosti

Ob 8. uri so se danes po vsej Franciji odprla volišča, na katerih bodo volivci v drugem in odločilnem krogu predsedniških volitev izbrali naslednika Jacquesa Chiraca, ki po dvanajstih letih zapušča položaj.

Za položaj predsednika se potegujeta socialistka Segolene Royal in kandidat vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolas Sarkozy. 44,5 milijona volivcev bo zanju lahko oddalo svoje glasove vse do 20. ure.

Sarkozy za daljši delovnik

Royalova in Sarkozy sta volivce prepričevala vsak s svojo vizijo prihodnje Francije. Sarkozy je med drugim je zagovarjal spremembe 35-urnega delovnika, s katerimi želi Francoze vzpodbuditi, da bi delali več. Veliko kritik pa je izzval s predlogom o oblikovanju ministrstva za priseljevanje in narodno identiteto.

Royalova za ohranitev socialne države

Royalova je v programu stotih točk izpostavila boj proti revščini in brezposelnosti ter se zavzela za zaščito obstoječega socialnega modela. Predlaga povečanje vladnih izdatkov, zlasti za programe dela, in minimalne plače s 1250 na 1500 evrov.

Analitiki dajejo prednost Sarkozyju

Zadnje javnomnenjske raziskave, ki so jih objavili v petek zvečer, kažejo na vodstvo nekdanjega notranjega in finančnega ministra Sarkozyja, ki naj bi zbral med okoli 55 odstotkov glasov. Royalovi ankete napovedujejo med 45 odstotkov podpore.