Nikjer na svetu letenje ni tako nevarno kot v Afriki. Po študiji, ki jo je izvedla ameriška letalska družba Boeing v letu 2005, je nevarnost za nesreče na črni celini 19-krat večja kot v Evropi. Marca 2006 je Evropska komisija 85 afriških letalskih družb uvrstila na črni seznam, kar pomeni, da zaradi nizkih varnostnih standardov ne smejo več pristajati na evropskih letališčih. Družba Kenya Airways sicer ni uvrščena na to listo.

Med potniki strmoglavljenega letala tudi sedem Evropejcev

Na potniškem letalu družbe Kenya Airways, ki je danes strmoglavilo na jugu Kameruna, je bilo po podatkih letalske družbe 82 Afričanov, 21 Azijcev, sedem Evropejcev - pet Britancev, Švicar in Šved-, ter Američan, narodnost treh pa še ni znana.

Po zadnjih podatkih predstavnika Kenye Airways Titusa Naikunija je bilo na letalu 114 ljudi, od tega 105 potnikov in devet članov posadke. Med njimi je bilo po poročanju AFP 82 Afričanov različnih narodnosti, 15 Indijscev, šest Kitajcev, sedem Evropejcev in Američan, posadka pa je bila kenijske narodnosti.

Predstavniki letalske družbe so medtem sporočili, da poskušajo priti do kraja nesreče, vendar jim vremenske razmere tega ne dopuščajo. Letalo naj bi po zadnjih podatkih strmoglavilo v gozdnati regiji v bližini kraja Lolodorf, okoli 250 kilometrov južno od kraja Duala, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP povedal predstavnik tamkajšnjega komunikacijskega centra Alex Bayeck. Dodal je, da so prebivalci bližnjih vasi zaslišali močan tresk, reševalci, policisti in vojaška policija pa so se že odpravili na teren.

Kamerunske oblasti so medtem na kraj nesreče že poslale helikopterja, ki poskušata poiskati strmoglavljeno letalo, v mestih Yaounde in Douala pa so vzpostavile krizna centra. Krizni center so vzpostavili tudi v bližini nairobijskega letališča, kjer naj bi poskrbeli za sorodnike in znance potnikov.

115 ljudi na strmoglavljenem letalu v Keniji

Pogrešano letalo družbe Kenya Airways s 106 potniki in devetimi člani posladke na krovu je danes strmoglavilo na jugu Kameruna. Po poročanju radia je letalo tipa Boeing 737-800 strmoglavilo v bližini mesta Niete, podrobnejših podatkov o žrtvah in vzrokih nesreče pa še niso razkrili.

Kamerunske oblasti so na kraj nesreče že poslale helikopterja in v mestih Yaounde in Douala vzpostavile krizna centra. Krizni center so vzpostavili tudi v bližini nairobijskega letališča, kjer naj bi poskrbeli za sorodnike in znance potnikov.

Letalo je strmoglavilo

Kot je na novinarski konferenci povedal predstavnik Kenya Airways Titus Naikuni, letalo ni uspelo pristati, predstavnik kenijske vlade Alfred Mutua pa je sporočil, da je vlada pripravljena na sodelovanje v kakršnikoli reševalni akciji.

Zadnji stik vzpostavili opolnoči

Letalo je prvotno vzletelo v Slonokoščeni obali, po poti se je ustavilo v mestu Douala v Kamerunu, kjer so se nanj vkrcali dodatni potniki. Nazadnje so bili v stiku z letalom okoli polnoči, kmalu po njegovem odhodu iz Douale, kasneje pa pilota niso mogli več doseči. Letalo naj bi v kenijski prestolnici Nairobi pristalo davi malo po 5. uri po srednjeevropskem času.

Pred sedmimi leti podobna nesreča

Zadnjo nesrečo letala družbe Kenya Airways so zabeležili 30. januarja 2000. Takrat je letalo med letom iz Slonokoščene obale proti Nairobiju strmoglavilo zaradi napak opozorilnega sistema in napake pilota, pri tem pa je umrlo 169 ljudi.