Od skoraj devet milijonov pa Rusija trenutno pozna le imena 20 do 25 odstotkov padlih vojakov.

Kot je dejal Kirilin, so nenadomestljive izgube Rdeče armade v drugi svetovni vojni glede na podatke posebne skupine, oblikovane znotraj MMC, "znašale 8.860.400, skupaj s pohabljenimi vojaki pa skoraj 11 milijonov". Povedal je še, da se te številke ujemajo s podatki, pridobljenimi z evidentiranjem vojaških pokopališč sovjetskih vojakov v Rusiji in drugje po Evropi.

Do sedaj je po besedah Kirilina znanih 52.000 lokacij množičnih grobov vojakov Rdeče armade, v ruskem državnem registru pa jih je trenutno evidentiranih 32.000. "Evidentiranje ne poteka samo v Rusiji, ampak tudi v ostalih nekdanjih sovjetskih republikah, vendar je napredek v veliki meri odvisen od trenutne politične situacije v teh državah," je dejal in dodal, da so v Belorusiji že v celoti končali svoje delo in v evidenco vnesli 7106 grobov, v Ukrajini so nekje na pol poti, Estonija in Gruzija pa zaenkrat nista storili še ničesar.

Glavna naloga MMC je poleg evidentiranja grobov tudi ugotavljanje identitete umrlih vojakov in obveščanje svojcev. Center je tako leta 2006 vzpostavil bazo podatkov, v katero sproti dodajajo vse na novo pridobljene podatke o imenih padlih. Kot je dejal Kirilin, so "od pet milijonov padlih vojakov, pokopanih v 32.000 evidentiranih množičnih grobovih, v bazo do danes vnesli podatke o 2,5 milijona žrtev, do 9. maja pa naj bi k seznamu dodali še najmanj milijon ljudi".

Čeprav je od konca vojne preteklo že več kot 60 let, svojci umrlih ruske oblasti še vedno zasipavajo s prošnjami za informacije. "Letno na naš naslov prispe okoli 2000 prošenj. V preteklosti so (svojce) iskale žene in matere, danes pa otroci in vnuki," je dejal Kirilin.

Rusija je najnovejše podatke objavila le nekaj dni pred 9. majem, ki ga v ruski zgodovini pomnijo kot dan velike zmage nad nacizmom. Takrat so namreč predstavniki nemške vojske generalpolkovnik Hans-Juergen Stumpff, maršal Wilhelm Keitel in admiral Hans-Georg von Friedeburg v Berlinu pred ruskim maršalom Georgijem Žukovom podpisali predajo.