Ta je od minulega tedna v vladni obravnavi, na ministrstvu za pravosodje pa načrtujejo, da bo sprejet do konca leta.

Po novem bodo uprava in nadzorniki tudi odškodninsko odgovorni, če ne bodo enako obravnavali vseh upnikov. Odškodninska odgovornost bo veljala od trenutka, ko je podjetje postalo insolventno, in ne le od časa po vložitvi zahtevka za stečaj ali prisilno poravnavo. Ta bo mogoča samo, če bo pooblaščeni ocenjevalec z več kot 50-odstotno stopnjo verjetnosti ocenil, da bo po izvedbi finančnega prestrukturiranja podjetje postalo kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobno. Prav tako bo treba dokazati, da bodo upniki v postopku prisilne poravnave dobili več, kot bi za svoje terjatve iztržili v stečajnem postopku.

»Predlagatelj želi preprečiti izigravanje prisilne poravnave,« je pojasnil Prelič. Na vprašanje, ali bo zakon pospešil stečajni postopek, pa odgovarja, da stečajnega postopka, ko se bo ta enkrat začel, ne bo več mogoče blokirati s prisilno poravnavo. Na okrožnih sodiščih je bilo lani skupaj 1779 stečajev, končali so jih 751, na novo pa so sodišča dobila 703 primere.

Predsednik društva stečajnih upraviteljev Tomaž Kos je povedal, da je pri pripravi osnutka zakona sodelovala njihova delovna skupina in da so bile njihove pripombe v glavnem upoštevane. Stečajni upravitelji pa po novem ne bodo mogli več delati po vsej Sloveniji, zakon pa tudi preprečuje, da bi imel eden ogromno, drugi pa nič dela. »Vsak stečajni upravitelj si bo lahko izbral tri sodišča, ta pa bodo morala nato upraviteljem, ki bodo na njihovem seznamu, enakomerno dodeljevati zadeve,« je pojasnil Prelič.

Prejšnji zakon, ki je urejal postopke stečaja, je bil sprejet leta 1993 in je bil prilagojen potrebam gospodarstva na prehodu, zdaj je treba postopke zaradi insolventnosti posodobiti in uskladiti s potrebami razvitega tržnega gospodarstva, utemeljujejo potrebo po novem zakonu na ministrstvu za pravosodje.

Na Gospodarski zbornici Slovenije so povedali, da še zbirajo pripombe in da dokončnega stališča o zakonu še nimajo, na obrtni zbornici pa so potrdili, da so gradivo prejeli, in povedali, da bodo nanj dali svoje pripombe.