In na plano hitro skočijo iskrice, ki so posledica nenajboljših (političnih) medsebojnih odnosov.

No, tega, da bi današnjo medsebojno hokejsko tekmo ocenili z besedo rizična, se organizatorjem ni potrebno bati. Slovenijo in Madžarsko pač krasijo zgledni medsebojni odnosi in to se potrjuje tudi, kadar se v arenah spopadejo športniki.

Čeprav se na tribunah zagotovo ne bo iskrilo, pa smo prepričani, da bo iskric na ledeni ploskvi na pretek. Tako slovenski kot madžarski hokejisti imajo namreč svojo računico, predstavniki sedme sile v obeh deželah pa so prav svoje hokejiste na turnir pospremili kot favorite številka ena. Realno gledano bi se tekma morala razplesti v prid risov, saj je v njihovih vrstah več kakovostnih posameznikov. Toda... "Dobro vemo, česa si želimo. Zmage na vseh petih tekmah in vrnitve med hokejsko elito. Vsaka tekma je sicer zgodba zase, a prepričan sem, da bo prav na današnji proti Madžarski potrebno prikazati najboljšo igro. Tekmec bo trd oreh," se zaveda selektor Ted Sator. Njegova razmišljanja, iz katerih veje previdnost, najverjetneje izvirajo iz zadnjih dveh medsebojnih tekem, ko so novembra lani vzhodnjaki pomlajene Slovence v Budimpešti ugnali s 7:1, mesec kasneje pa na Bledu precej močnejšo slovensko zasedbo še s 4:3.

Tokratna tekmeca druži marsikaj, predvsem pa tuja selektorja s podobnim načinom razmišljanja. Tako "Slovencu" Tedu Satorju kot "Madžaru" Patu Cortini je namreč skupen severnoameriški slog igre. In podobno kot Sator v reprezentanci najbolj stavi na posameznike, ki so se med sezono potili v moštvu Jesenic (ob dveh tujcih Janu in Kopitarju), večino madžarske reprezentance sestavljajo posamezniki iz Albe Volana - na spisku jih je celo 12. Tudi Madžari imajo v moštvu nekaj izkušenih "tujcev", med njimi vratarja Szuparja (igra na Švedskem), branilca Szeliga (Francija) in napadalca Silleja (Slovaška).

Zanimivo pa se je na izjavo Satorja, ki hvali Madžare, odzval Pat Cortina, ki je dejal: "Slovenija je najboljša ekipa na tem turnirju, saj ima izvrstne igralce, kot so Jan, Kopitar, oba Rodmana... O našem moštvu pa tole: Vedno nas hvalite, a kaj, ko potem izgubimo. Sicer pa so bili Slovenci zame vselej nočna mora. Ko sem bil trener kluba Alba Volan, nas je premagovala Olimpija."