Ministrovo stališče, zapisano v izjavi za javnost, nam je včeraj posredovala Mihaela Praprotnik, vodja službe za odnose z javnostmi na MŠŠ. Po njenih besedah ministrstvo bele knjige ne namerava pripraviti.

"MŠŠ je ohranilo koncept, uveljavljen že v 90. letih, in sicer da poleg strokovnjakov, ki delajo na javnih zavodih (zavod za šolstvo, center za poklicno izobraževanje, andragoški center), imenuje še skupine strokovnjakov, ki pripravljajo konceptualne dokumente za nadaljnji razvoj vzgoje in izobraževanja na Slovenskem," piše v izjavi. Teh skupin je več kot 70, pojasnjujejo, vanje pa so imenovani strokovnjaki z univerz, šol ter navedenih zavodov. Njihovih imen ali vodij skupin niso navedli.

Ministrstvo je v zadnjih dveh letih "razvilo izjemno dobro sodelovanje z državnim svetom". Z njim organizira javne razprave o pomembnih vprašanjih, osnutke in predloge dokumentov pa objavljajo tudi na internetu. Po mnenju ministr(stv)a vse to govori v prid temu, da MŠŠ skrbno načrtuje vse spremembe in poskuša k temu pritegniti širšo javnost. Sicer pa so na MŠŠ, še piše v izjavi, za posamična področja vzgoje in izobraževanja pripravili programske dokumente, ki so tudi podlaga za "objavo celovitega dokumenta o nadaljnjem razvoju vzgoje in izobraževanja". V tem dokumentu oziroma publikaciji, ki jo že pripravljajo, bodo zajeti temeljni podatki o slovenskem šolstvu, v času predsedovanja Slovenije EU pa bo prikazala in predstavila slovenski šolski sistem. V publikaciji bodo "predstavljeni zgodovina šolstva v Sloveniji, šolski sistem danes in pa vizije za prihodnost", so zapisali v izjavi, ki se končuje s tole mislijo: "Število vključenih strokovnjakov, javna objava predlogov dokumentov, srečanja s socialnimi partnerji, vključevanje v pomembne mednarodne študije dokazujejo, da spremembe, ki jih načrtujemo na ministrstvu, niso plod trenutne domislice."