Tako bo Jelko Kacin do kongresa (ali pa do seje sveta stranke, na kateri bi morda imenovali vršilca dolžnosti predsednika) še vodil stranko. V tem času pa bodo skupaj poskušali najti kandidata oziroma kandidate za Kacinovega naslednika, ki naj bi ga imenovali na kongresu stranke predvidoma že spomladi, najkasneje pa septembra.

hitrejše poti za krepitev zaupanja

Kot je včeraj poudaril Jelko Kacin, je njegova odločitev, da zapušča mesto predsednika LDS, dokončna. "Želim, da še kdo poprime in potisne ta voz navzgor. Sedaj so trenutki, ko stranki lahko pomagamo, da se v tem opozicijskem prostoru pravilno umesti in da pokaže, da ima načelna stališča, da lahko ponovno pridobi zaupanje. Da torej očiščena, potem ko so se na vse strani neba razpršili tisti, ki v njej niso videli prihodnosti, res potegne kaj za prihodnost," je dejal dosedanji predsednik LDS. Na vprašanje, ali je s to svojo potezo torej priznal, da sam kot predsednik stranke ni sposoben dvigniti, pa je odgovoril, da imajo do prvih volitev oktobra, novembra malo časa.

"Če si politiki dovolijo različna posvetovanja in romanja po Sloveniji, da bi vi o njih stalno poročali, imamo tudi mi pravico, da poiščemo druge, hitrejše, bolj prepričljive in za javnost razumljive poti, da bi se zaupanje v LDS hitreje okrepilo," je dejal Kacin. In dodal, da želi s svojo odločitvijo in sporočilom spodbuditi vse tiste, ki se čutijo poklicane, da LDS pomagajo na poti navzgor, da resnično stopijo v prve vrste.

Gulič ne bo kandidiral za predsednika lds

Predsednik sveta LDS Aleš Gulič, ki je - kot smo poročali - na seji izvršnega odbora LDS pred tremi tedni odprl razpravo o potrebnosti Kacinovega odstopa, je včerajšnjo odločitev predsednika LDS ocenil kot dobro za stranko, saj so zdaj vrata odprta in se lahko pogovarjajo z možnimi Kacinovimi nasledniki. Kandidata bodo po Guličevih besedah iskali znotraj LDS, vendar ne v njenem ožjem vodstvu. Kot je potrdil, to pomeni, da sam za predsednika "prav gotovo ne bo kandidiral". Nekoliko manj odločno je možnost, da bi kandidiral za predsednika, zavrnil vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč. Dejal je sicer, da se je njegovo ime omenjalo kot ime možnega kandidata za Kacinovega naslednika bolj v časopisnih krogih in ni šlo za njegovo ambicijo. Na vprašanje, ali to torej pomeni, da ne bo kandidiral, pa je odgovoril, da v primeru, "če bi se moral odločiti v tem trenutku, zagotovo ne".