Račana, ki se zdravi v zagrebški bolnišnici Rebro, sta obiskala tudi predsednik Stipe Mesić in premier Ivo Sanader. Slednji je izrazil zaskrbljenost nad Račanovim zdravstvenim stanjem. "Z veliko zaskrbljenostjo spremljamo vse, kar se dogaja z Ivico Račanom," je dejal in poudaril, da gre za človeka, ki je zaznamoval hrvaško politiko v zadnjih 15 letih.

Kot piše hrvaški spletni portal Index.hr je Mesić z Račanom izmenjal nekaj besed, nato pa je ta znova izgubil zavest. Kot so danes zvečer sporočili iz Socialdemokratske stranke (SDP), je Ivica Račan v kritičnem stanju in se bori za življenje. Dodali so, da je "v stanju zožene zavesti in da se občasno prebuja".


Nekateri hrvaški spletni portali in zagrebški Radio 101 so sicer v zgodnjih popoldanskih urah objavili novico, da je Račan umrl, kar pa so v SDP odločno zanikali. Stranka je medije tudi prosila, naj počakajo na uradne informacije iz SDP in naj ne objavljajo netočnih informacij.

SDP: O Račanovem s stanju bomo pravočasno obveščali

Račana so v bolnišnici obiskali tudi sodelavci iz stranke: Milan Bandić, Željka Antunović, Igor Dragovan, Milanka Opačić in Tonino Picula. Po neuradnih informacijah naj bi vsi prispeli na Račanov poziv. Vodstvo SDP je obenem sedmi sili že sporočilo, naj ne pošiljajo v javnost nepreverjenih informacij, saj bo stranka o Račanovem zdravstvenem stanju vsakogar obvestila pravočasno.

Kdo bo nasledil Račana?

Račanova bolezen je hud udarec za največjo hrvaško opozicijsko stranko. SDP, ki v večini javnomnenjskih raziskav zaseda drugo mesto za Sanaderjevo Hrvaško demokratsko skupnostjo (HDZ), upa, da se bo na novembrskih parlamentarnih volitvah vrnila na oblast.