Preteklo sredo so namreč iz NLB z enotedensko zamudo končno uradno sporočili, da so nadzorniki imenovali štiri nove člane uprave, včeraj pa smo izvedeli, da je eden od njih, Gregor Kastelic, odstopil od imenovanja. Uradni razlogi niso znani, neuradno pa smo izvedeli, da se ni strinjal z načinom svojega imenovanja; o potrditvi za člana uprave naj ga ne bi pravočasno obvestili, zato naj bi imel težave pri svojem sedanjem delodajalcu, londonski finančni instituciji Morgan Stanley. Poleg tega naj bi ga zmotila napoved nadzornega sveta NLB, da bodo primernost in kompatibilnost nove uprave banke preverjali že čez leto dni, kar bi politika lahko takrat uporabila kot izgovor za nove posege v upravo.

Sicer pa so bili v upravo NLB poleg Kastelica imenovani še Claude Deroose (KBC), Miran Vičič (doslej predsednik uprave NLB Vita) in Alojz Jamnik (direktor centra za velika podjetja osrednje Slovenije v NLB), ki bodo v upravi delali družbo predsedniku uprave Marjanu Kramarju in članu dosedanje uprave Mateju Naratu. Nad postopkom kadrovanja v upravo NLB je razočarana tudi vrsta kandidatov s primernimi izkušnjami in referencami, saj mnoge od njih sploh niso povabili na pogovor. Še več; kdo vse je kandidiral na razpisu, ni znano niti vsem nadzornikom, ampak samo članom skrbno izbrane razpisne komisije pod vodstvom Žige Lavriča iz ministrstva za finance, posebno veliko besede pri tem pa naj bi imel Peter Ješovnik iz vladne službe za evropske zadeve.

Zapleta se tudi z imenovanjem dodatnih članov uprave NKBM. Na razpis, ki je bil objavljen konec januarja, se je prijavilo 18 kandidatov, sedem so jih povabili na razgovor. Na torkovi seji nadzornega sveta pa so po naših informacijah naredili končni izbor, po katerem bosta v upravo imenovana Ivan Hajnšek, zastopnik zasebnega podjetja Mcline, računalniški inženiring, in Andrej Plos, izvršni direktor NKBM za področje spremljave in kontrole poslovanja. Do imenovanju ju loči le še pridobitev licence Banke Slovenije za opravljanje funkcije člana uprave.

Najbolj nenavadno je, da je bil končni izbor opravljen s preglasovanjem. Nadzorniki, ki se tudi zaradi vmešavanja predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča že mesece ne morejo poenotiti glede izbora, so po naših informacijah lahko glasovali vsak za dva kandidata. S preglasovanjem pa je večina odločila proti želji predsednika in podpredsednika nadzornega sveta Danijela Blejca in Andreja Svetine, ki sta v upravo želela imenovati Dareta Tisaja, pooblaščenca uprave banke za povezane družbe.

Največ glasov nadzornikov, in sicer šest, je dobil Plos, Hajnšek jih je dobil pet. Prvi uživa zlasti podporo zaposlenih in vodstva banke, drugi pa naj bi bil blizu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Izbrani imeni poznavalci razmer razumejo tudi kot izbor, ki ni po volji finančnemu ministru Andreju Bajuku, ki že nekaj časa ne skriva več nezadovoljstva nad Matjažem Kovačičem. Čeprav več virov trdi, da je odločitev nadzornega sveta dokončna, Danijel Blejc teh informacij ni želel potrditi, prav tako nismo dobili nobenega sporočila za javnost iz banke.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si