Ta zakonska sprememba je namreč omogočala posege v kulturni spomenik državnega pomena (na primer v širitev golfa) brez aktivnega sodelovanja javnosti.

Zmaga stroke

Etbin Tavčar je odločitev ustavnih sodnikov še isti dan označil za zmago stroke, pripravljalec novele zakona, ministrstvo za kulturo, se je nanjo prvič odzval šele včeraj - z napovedjo, da bodo odločitev ustavnega sodišča spoštovali, direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust pa ima o resničnem zmagovalcu te zgodbe svoje mnenje.

"Odločitve ustavnega sodišča ne razumemo kot ovire za nadaljnji razvoj Kobilarne Lipica. Nasprotno, olajšala nam bo postopke priprave prostorskega načrta in njegovo transparentnost. Že pred odločitvijo ustavnega sodišča smo nameravali pripravo načrta upravljanja peljati po enakih postopkih, kot jih predvideva priprava državnega lokacijskega načrta, in tako bomo ravnali tudi v prihodnje. Zato toliko manj razumemo medijske zapise in trditve pobudnikov ustavne presoje, da gre za njihovo zmago. Zmaga pomeni, da je bil nekdo poražen, v Kobilarni Lipica pa se zaradi odločitve ustavnega sodišča zagotovo ne počutimo poraženi. V tem primeru je predvsem zmagala Lipica," je prepričan Pust.

Prvi mož lipiške kobilarne se tudi ne strinja z zapisom v Dnevniku, češ da bi zdaj razveljavljeni del 5. člena zakona o Kobilarni Lipica omogočal, da bi o prostorskih posegih v zaščiteno območje Kobilarne Lipica lahko odločala le vlada oziroma Kobilarna Lipica, brez sodelovanja javnosti.

"Zgrešena navedba"

Takšno navedbo, ki temelji na ugotovitvah ustavnih sodnikov ("Kobilarni Lipica bi bila z izpodbijano ureditvijo načrta prostorskih ureditev brez sodelovanja javnosti zagotovljena popolna suverenost pri načrtovanju razvoja v prostoru, zato lahko zasleduje samo svoj interes"), označuje za popolnoma "zgrešeno", iz česar je mogoče sklepati, da so ustavni sodniki udarili mimo, ko so v svoji odločbi opozorili, da sta varstvo okolja in urejanje prostora področji, ki zadevata vse člane družbe, iz zakona o Kobilarni Lipica pa ni razvidno, kako bo pri sprejemanju prostorske ureditve zagotovljena udeležba javnosti.

Na ministrstvu za kulturo napovedujejo, da bodo pri pripravi in sprejemanju ustreznega načrta prostorskih ureditev za zavarovano območje Kobilarne Lipica upoštevali ustavno odločbo, Nina Orel, tiskovna predstavnica ministrstva, pa je poleg tega še zapisala: "Ob tem je pomembno, da je državni zbor 30. marca 2007 sprejel zakon o prostorskem načrtovanju, ki bistveno poenostavlja postopke sprejemanja prostorskih aktov države in občin, to pa bo pomembno vplivalo tudi na urejanje prostorskih razmer v Kobilarni Lipica."