Kot smo že pisali, se za parcelo in gradnjo stadiona zanimajo Mercator, Spar, Tuš in tuji trgovci, župan pa je na včerajšnji novinarski konferenci dodal, da so ga marca obiskali predstavniki švedske pohištvene multinacionalke Ikea, ki so si lokacijo tudi že ogledali.

"Poslali so nam želje glede velikosti zemljišča in še ta mesec jim bomo sporočili potencialne lokacije za gradnjo trgovine. Za lokacijo se bodo odločili v Ikei, ne glede na to, ali bo izbrano zemljišče v mestni ali zasebni lasti, pa ne bodo mogli postaviti cene, ampak bo cena zemljišča tržna," je še dejal Janković.

Po informacije smo se obrnili tudi na predstavništvo Ikee v Ljubljani, vendar je vodja projekta na dopustu, zato so nam v švedskem podjetju odgovore obljubili prihodnji teden. Po neuradnih informacijah se pohištveni gigant zanima le za zemljišča, večja od 25.000 kvadratnih metrov, z dobro prometno povezavo, kar zemljišče v Stožicah tik ob obvoznici zagotovo je. Vrednost 40.000 kvadratnih metrov velike parcele, ki bi jo naložbenik dobil v zameno za gradnjo stadiona, na mestu ocenjujejo na 14 do 20 milijonov evrov oziroma 350 do 500 evrov za kvadratni meter, kar je občutno več od povprečne oglaševane cene zazidljivih stavbnih zemljišč, ki jo spletni portal SLONEP.net določa na 250 evrov za kvadratni meter.

Cene zazidljivih zemljišč v prestolnici se glede na lokacijo in namembnost lahko dvignejo tudi do 900 evrov za kvadratni meter, v bližini zemljišča za trgovski center v Stožicah pa je MOL lani skupini Hypo za 205 evrov za kvadratni meter prodal 10.000 kvadratnih metrov veliko parcelo za gradnjo študentskega naselja.

Na MOL še vedno čakajo na odgovor družine Sitar, ki so jim lani v denacionalizacijskem postopku v mestni upravi škandalozno vrnili 8000 kvadratnih metrov veliko parcelo sredi zemljišča v Stožicah, ki je namenjeno za gradnjo stadiona. Po Jankovićevih besedah so družini ponudili, da MOL po uradni cenitvi odkupi parcelo ali da parcelo v Stožicah zamenjajo za 5000 kvadratnih metrov veliko zazidljivo, komunalno neopremljeno zemljišče na drugi lokaciji, vendar se jim z njimi ni uspelo dogovoriti, zato je kot eno od mogočih rešitev omenil njihovo razlastitev.

Za stadion s 16.000 sedeži, večnamensko športno dvorano z 12.000 sedeži in dve pomožni igrišči župan pričakuje tudi finančno pomoč države, čeprav je v vladni resoluciji o nacionalnih razvojnih projektih dokončanje športno-poslovnega parka predvideno do konca leta 2014. Na ministrstvu za gospodarstvo, ki je nosilec projekta, na naša vprašanja o načrtih s športnim parkom včeraj niso odgovorili, obljubili pa so, da bodo to storili danes.