Križev pot posvetili ženskam

Papež Benedikt XVI. je, potem ko je v vatikanski baziliki sv. Petra obhajal obrede Kristusovega trpljenja, zvečer v rimskem antičnem Koloseju vodil tradicionalni križev pot, ki ga je posvetil ženskam, poročajo tuje tiskovne agencije.

Križeve poti se je udeležilo več deset tisoč romarjev, ki so nosili sveče, ovite v barvni papir, skupaj s kardinali, škofi in duhovniki. Med prvo in zadnjo postajo od skupno 14 postaj križevega pota je križ nosil 79-letni papež sam, ostale postaje pa so vodili mladi iz DR Kongo, Čila, Južne Koreje, Kitajske in Angole, družina iz rimske škofije in dva frančiškanska meniha. Papež je na koncu nagovoril navzoče in vernike pozval k molitvi za vse na svetu, ki trpijo, kot najhujši greh pa izpostavil "neobčutljivost in trdost srca".

Pohodi tudi drugod po svetu

Molitev, ki so jo brali med procesijo v Koloseju, je vodil priznani italijanski biblicist Gianfranco Ravasi iz Milana. Ravasi je ob deveti postaji križevega pota, ko Jezus sreča ženske iz Jeruzalema, spregovoril o trpljenju žensk skozi zgodovino in ob tem poudaril, da je bil Jezus obkrožen z "materami, hčerkami in sestrami".

Pozval je tudi k premisleku o vseh ženskah, ki so bile "zlorabljene ali posiljene, preganjane ali podvržene sramotnim plemenskim praksam", kot tudi o "judovskih in palestinskih materah ter vseh drugih iz držav, ki so v vojni, vdovah in starkah, ki so jih pozabili njihovi otroci", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tisoče romarjev, ki so nosili sveče, mnogi pa tudi velike lesene križe, se je udeležilo tudi križeve poti v Jeruzalemu. V mehiški prestolnici Ciudad de Mexico pa se je križeve poti udeležilo več kot pol milijona ljudi.