Večina časnikov je na naslovnicah objavila posnetek edine ženske med priprtimi, mornarke Faye Turney, z muslimansko ruto na glavi.

PRIZNANJE VOJAKINJE

Šestindvajsetletna mornarka Faye, ki je na iranski televiziji s spuščenim pogledom in zelo očitno pod stresom "hvalila sočutnost" ječarjev petnajsterice in "priznala", da so Britanci zašli v iranske ozemeljske vode, je bila tudi včeraj glavni lik iranske propagandne vojne. Po tistem, ko so v sredo zvečer v Teheranu napovedovali njeno izpustitev, so včeraj popoldne sporočili, da se to ne bo zgodilo, in sicer zaradi nepravilnega odnosa britanske vlade, kot je dejal iranski predstavnik.

Britanska vlada še vedno zahteva brezpogojno izpustitev petnajsterice, iranski zunanji minister Manušer Motaki pa je izjavil, da je Iran pripravljen "končati to vprašanje, če bodo Britanci priznali, da so naredili napako", kar je nekaj, česar britanska vlada ni pripravljena narediti in ne bo naredila, saj bi se s tem ne samo zajeti mornarji, ampak tudi Britanija znašli v poniževalnem položaju.

Obe strani še vedno vztrajata pri svojem, britanska, da je bila petnajsterica 1,7 morske milje znotraj iraških voda, iranska pa, da je bila pol kilometra znotraj iranskih voda. Pri reševanju tega incidenta se britanska taktika ni obnesla. Ker tiha diplomacija, po kateri so najprej posegli, ni bila uspešna, jo je nadomestila nediplomatska objava dokaza, da Britanci niso bili v iranskih vodah - posnetki satelitskega sistema za ugotavljanje položaja britanske vojaške mornarice, po katerih so bili v trenutku aretacije 1,7 morske milje znotraj iraških voda.

DVA IRANSKA POLOŽAJA

Britanska stran je obenem prvič razkrila, da je Iran sporočil dva različna položaja priprtih med aretacijo - najprej položaj v iraških vodah. Ko jih je London v nedeljo po diplomatskih kanalih vljudno opozoril, češ, zmotili ste se, je Teheran spremenil zgodbo in sporočil drug položaj, znotraj iranskih voda. Ker iranska stran ni sprejela lažje poti iz incidenta - priznanja zmote, so se Britanci odločili za novo taktiko, da javno osmešijo spreminjanje iranskih trditev. Kaže, da jih je ta udarila kot bumerang.

Britanska stran je nastopila s podatki admirala, iranska pa je odgovorila s "priznanjem" britanske mornarke. Po začetnih znamenjih iranskega popuščanja, posebno po napovedi, da bodo izpustili mornarko Faye, je Teheran včeraj zaostril stališče. Britanska vlada je včeraj pripravila osnutek izjave z zahtevo po takojšnji izpustitvi petnajsterice, ki naj bi jo podprl varnostni svet Združenih narodov.