Miha Jazbinšek, podpredsednik odbora za gospodarske javne službe in promet ljubljanskega mestnega sveta, meni, da za zaračunavanje parkirnine JP Parkirišča nima nobene pravne podlage. "Gre za kavbojsko podlago," je slikovit Jazbinšek.

Darja Pungerčar, vodja razvojnega sektorja JP Parkirišča, pojasnjuje, da so se o prometnem režimu in pobiranju parkirnin na območju Tobačne dogovorili na skupnem sestanku z Upravno enoto Ljubljana. "Sklenili smo, da uredimo javno parkirišče z okoli 50 parkirnimi prostori, zaradi primerljivost s parkiriščem Tivoli pa smo določili 3. plačilni razred," pravi Pungerčarjeva.

Parkirišče so torej uredili in zanj pobirali parkirnino le na osnovi sestanka, čeprav bi morala Mestna občina Ljubljana (MOL) pred njegovo ureditvijo spremeniti občinsko odredbo o javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina. Gorazd Trpin, profesor na ljubljanski pravni fakulteti, meni, da bi lahko avtomobilisti zahtevali nazaj plačane parkirnine, saj so jim ob nezakonitem pobiranju pravno dolžni denar vrniti. "Seveda bi morali plačilo parkirnine dokazati z računom, vprašanje pa je, komu se bo ljubilo zahtevati vrnitev tako majhnih vsot," pravi Trpin.