Pliva se dogovarja z Ameriškim uradom za zdravila o registraciji kontracepcijskih tablet Seasonique na Hrvaškem. Pogovori se še neformalni, na Hrvaškem pa pričakujejo, da bo poskus registracije izzval kontroverzne javne polemike in verjetno tudi odpor konzervativnih krogov, zaradi katerih so na Hrvaškem na „statusu quo“ nekatera pomembna vprašanja človeške reprodukcije.

Tablete so originalni proizvod tvrdke Duramed Pharmaceuticals, članice skupine Barr, ki je maja lani objavila, da je Ameriška agencija za hrano in zdravila odobrila Seasonique kot sredstvo, ki podaljšuje razmak med menstruacijami. Vsebuje klasično kombinacijo sintetičnih progestina in estrogena, zmanjšanje števila menstruacij pa dosežejo z majhnimi dozami hormonov v kontinuiranem ciklusu 84 dni.

Delovanje tablet je bilo klinično preizkušeno na 2500 ženskah v starosti od 18 do 40 let. Po prvih podatkih so ženske nad izumom, ki je bil sprva namenjen ameriškim vojakinjam, ki jih „tisti dnevi“ na misijah precej ovirajo, navdušene. Dr. Velimir Šimunić, eden od vodilni hrvaških strokovnjakov na področju reproduktivne medicine, pravi, da drži, da poseg globlje posega v biološke procese žensk, vendar na dolgi rok tveganje za zdravje ni nič večje kot pri kontracepcijskih tabletah, ki so že leta na tržišču.

Vseeno je jemanje tablet strogo prepovedano kadilkam, še posebej, če so starejše od 35 let. Ena od največjih nevarnosti kontracepcijskih tablet je nastajanje krvnih strdkov. Tozadevno so najbolj ogrožene kadilke.