Beograjska Politika je v sobotni številki prva objavila odlomke iz intervjuja Carle Del Ponte in posebno pozornost posvetila njenim odgovorom na vprašanje o vzrokih oboroženega konflikta v nekdanji Jugoslaviji, o krivdi Slobodana Miloševića, Ratka Mladića in Radovana Karadžića, o Srebrenici in Naserju Oriću, o sojenju Ramušu Haradinaju in približevanju Srbije Evropski uniji, za kar Srbija nima "ne pameti ne kulture".

CARLIN RASIZEM

Poleg številnih odzivov bralcev je intervju odmeval tudi v delu politike. Po prepričanju Aleksandra Vučića, generalnega sekretarja Srbske radikalne stranke, so stališča glavne tožilke haaškega sodišča Carle Del Ponte, ki jih je objavil Dnevnik, rasistična, njen jezik je "najslabši mogoč nacistični govor sovraštva", tako da se z njo ne more primerjati niti Hitlerjev ljubljenec Julius Streicher s svojimi rasističnimi teorijami.

V dnevniku Kurir je Aleksandar Vučić njene izjave označil za "poskus diskvalifikacije srbskega naroda" in dodal, da pri tem ne gre le za stališče glavne tožilke, temveč za stališče "velikega dela zahodnih politikov".

Eden vodilnih v Koštuničevi Demokratski stranki Srbije Nebojša Bakarec je izjavo Carle Del Ponte o srbski kulturi in pameti označil kot "bedno in neumno". "Zdi se, kot da je ves srbski narod bedast in nekulturen, ker Mladić ni v Haagu! Toda nimamo mi Mladića v centralnem zaporu in ga nočemo izročiti," je dejal Bakarec. "Morda je nekje na Kanarskih otokih, kot je bil Ante Gotovina."

AHTISAARIJEVA NAPAKA

Glavna tožilka naj bi tako ponovila napako posebnega odposlanca ZN Martija Ahtisaarija, ki je nedavno "vso krivdo prevalil na srbski narod kot celoto in tako dokončno izgubil še tisto malo zaupanja, ki ga je imel". "Ni res, da je ves srbski narod bedast in nekulturen, kot pravi Carla v svoji bedasti izjavi," je dejal Bakarec in dodal, da bi Srbija "bila zares bedna in bedasta, če bi ji vladala Carla Del Ponte".

Negativno oceno o njenih stališčih v intervjuju za Dnevnik je dala tudi Demokratska stranka predsednika Srbije Borisa Tadića. "Izjava Carle Del Ponte samo dodatno in brez potrebe zapleta odnose Srbije z mednarodno skupnostjo ter povečuje sovraštvo in nezaupanje, ki ga državljani že čutijo do haaškega sodišča," je izjavila predstavnica za medije v Demokratski stranki Jelena Marković. "Srbija mora izpolniti vse mednarodne obveze, ki jih je prevzela, toda grožnje in žalitve temu ne bodo pripomogle."

Neuradni Beograd že dolgo razume občasne "izpade" glavne tožilke haaškega sodišča - in njeno prizadevanje, da prepreči nadaljevanje pogajanj Srbije o pridruževanju Evropski uniji - kot poskus, da bi se podaljšalo življenje sodišču, ki ima vse manjše finančne vire, kar naj bi vplivalo na kakovost in obseg dokaznega materiala. Ne le radikalci, temveč tudi resni srbski pravniki se zgražajo nad štiriletnim prelaganjem sojenja Vojislavu Šešlju. Prav tako nejevoljo zbuja dejstvo, da obremenilne priče v sojenju nekdanjemu predsedniku kosovske vlade Ramušu Haradinaju niso dovolj zavarovane, tako da so žrtev pritiskov, groženj, izsiljevanj, ena je že umrla v nenavadnih okoliščinah.