Sum na to bolezen je včeraj popoldne postavil veterinar brežiške veterinarske postaje na manjši kmetiji v kraju Slogonsko v občini Brežice, potem ko ga je rejec obvestil, da sta njegova prašiča zbolela. Klinični znaki - povišana telesna temperatura na 39,9 stopinje, apatičnost in krvavitve po telesu - kažejo na klasično prašičjo kugo, potrebne preiskave bodo opravili v nacionalnem veterinarskem laboratoriju, sum na bolezen pa naj bi po napovedih veterinarske uprave potrdili ali ovrgli v 48 urah.
Kmetija s sumom na klasično prašičjo kugo je po naših informacijah na samem, od hrvaške meje je oddaljena le 350 metrov in je v bližini kmetije v hrvaški vasi Vučilčevo, kjer se je kuga pojavila pred dnevi (tamkajšnji veterinarji so sum nanjo izrazili že 28. februarja, 2. marca so živali pobili, Slovenijo pa o bolezni obvestili šele 7. marca). Če gre res za prašičjo kugo, bi se ta lahko v Slovenijo prenesla iz Hrvaške, medtem ko rejec po naših podatkih zagotavlja, da je oba prašiča kupil v Sloveniji, ne na Hrvaškem. Njegova kmetija je zaradi izbruha bolezni v Vučilčevem že od 7. marca v okuženem trikilometrskem pasu, kjer veljajo strogi preventivni ukrepi, med drugimi prepoved prometa s prašiči, prepoved krmljenja s pomijami in obvezna namestitev razkuževalnika pred hlevom, ki pa ga rejec obolelih prašičev po prvih podatkih naj ne bi imel.

Sicer pa ni edini. Generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič namreč pravi, da so veterinarski inšpektorji v zadnjih dneh po Sloveniji nadzorovali spoštovanje ukrepov za zaščito pred klasično prašičjo kugo in zaradi prepovedane uporabe pomij izrekli deset kazni, dvanajst pa zato, ker rejci pred vhodi v hleve niso imeli obveznih razkuževalnikov.

Včeraj popoldne se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni in naložilo ukrepe, ki jih je treba izpeljati na okuženem gospodarstvu v Slogonskem, danes ali jutri pa bo znano, ali je sum na bolezen potrjen. So pa s hrvaške veterinarske uprave sporočili, da imajo dve novi žarišči prašičje kuge - na območju Vukovarja, kjer je najprej izbruhnila, in v Ravni Gori v bližini slovenske meje na območju Kočevja, vendar niti okuženi niti ogroženi pas ne segata na slovensko stran.