Ko stojiš na pogorišču, si sploh ne upaš pomisliti, kaj bi se lahko zgodilo, če soseda Ane Benedetič ne bi slučajno stopila na balkon in zagnala preplah.

S solzami v očeh nam je hitela razlagati Ana Benedetič, da ne more verjeti, da so ji nepridipravi zažgali garažo, v kateri je poleg osebnega avtomobila imela tudi dragocen arhiv. Zgodovinarka je v ognjenih zubljih izgubila dragocene spomine na mladost, najbolj jo boli, da so uničene knjige in arhiv o ustanavljanju ljubljanske univerze. V garaži je imela tudi več starin, knjige iz začetka prejšnjega stoletja, starinski radio, pralni stroj, kosilnico...

Soseda nam je povedala, da je ogenj najprej opazila za garažo in takoj obvestila gasilce ter Benedetičevo. Zadnja je takoj odhitela proti garaži, odklenila vrata in hotela rešiti svojo lastnino. Sploh ni pomislila na nevarnost. Še dobro, da jo je mladenič, ki je kar v kratkih hlačah pritekel iz hiše v soseski, pograbil in jo odnesel stran od ognja, saj jo je zaradi dima že obšla slabost.

Plameni so zajeli vso garažo in v njej uničili vse. Ognjeni zublji so švigali do pet metrov visoko in oplazili sosedovo leseno barako, temperatura je bila tako visoka, da je na hiši, ki stoji meter ali dva od garaže, steklo na oknih v prvem nadstropju in pritličju popokalo. Žaluzije na zunanji strani so se kar stopile.

Kljub hitremu reakcijskemu času so gasilci ljubljanske brigade lahko le še gasili. Kriminalisti sumijo, da gre za požig, saj so na pogorišču našli nekakšno posodo, v kateri je bil po vsej verjetnosti bencin ali katera druga vnetljiva tekočina.

Benedetičeva omenja možnost uporabe molotovk. V neposredni soseščini so priče opazile tri mladeniče, ki so takoj, ko se je razplamtel požar, kar vriskali od veselja.