Vendar naj ti ne bi odšli v Lahovnikovo samostojno poslansko skupino, temveč k Pahorjevim socialnim demokratom. Po namigih tako iz vrst LDS kot iz SD naj bi bilo že skoraj zanesljivo, da prihajajo v poslansko skupino SD štirje poslanci: Tone Rop, Milan M. Cvikl, Marko Pavliha in Darja Lavtižar Bebler.

Ti poslanci včeraj niso želeli dati izjav, prav tako tega niso želeli v vrhu SD. Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je potrdil samo to, da pričakujejo, da bodo s prestopi postali najmočnejša opozicijska poslanska skupina. To bi v primeru, če bi prišli v njihove vrste štirje poslanci LDS, s štirinajstimi poslanci tudi res postali, saj bi v poslanski skupini liberalne demokracije ostalo le še 13 poslancev.

Kot je znano, se je Borut Pahor pred kratkim (in to celo sočasno in v istem hotelu, kot so bivši liberalni demokrati novinarjem naznanjali ustanovitev društva Zares!) o prihodu v vrste SD pogovarjal z Milanom M. Cviklom. Tudi Tone Rop ni zanikal, da se s Pahorjem pogovarjata o tej možnosti (po naših podatkih naj bi se Pahor prav z Ropom dogovarjal o morebitnem prihodu tudi nekaterih drugih poslancev LDS). Marko Pavliha celo poudarja, da je po načinu razmišljanja pravzaprav socialni demokrat. Nekoliko bolj presenetljiv pa je v tem trenutku videti morebitni prestop Darje Lavtižar Bebler, saj je bila na sobotni seji sveta LDS izvoljena v izvršni odbor te stranke in je torej kazalo, da se je ugibanje o njenem odhodu iz LDS končalo. A nekateri poslanci LDS ob tem opozarjajo, da je prav Beblerjeva zelo lojalna Tonetu Ropu.

Poročali smo že, da je vodstvo LDS še pred sobotno sejo sveta stranke pozvalo poslance, naj se končno odločijo, ali bodo ostali v njihovih vrstah ali ne. Prav tako tudi v SD razmišljajo, da je že čas, da tisti, ki se nameravajo pridružiti njihovi poslanski skupini, to tudi storijo. Vsako odlašanje bo odločitev le še otežilo. Pri tem poudarjajo, da so vrata za vse poslance LDS odprta oziroma, da ne bi mogli reči, da bi odločno nasprotovali prihodu koga izmed njih.

Precej verjetno je, da bi morebitnemu odhodu omenjenih štirih poslancev sledili še novi. Kar nekaj poslancev LDS nam je včeraj potrdilo, da se za odhod za zdaj še niso odločili, da pa bodo to morda storili po tistem, ko bodo videli, kdo je v poslanski skupini LDS sploh še ostal. A če se kdo med njimi še vidi pri Lahovniku in kdo v SD, je poleg njih tudi kar nekaj takšnih, ki bi ob morebitnem odhodu iz poslanskega kluba LDS izbrali status samostojnega poslanca.