Posebna intervencijska skupina za hitro ukrepanje v primeru ogrožanja življenja ljudi in premoženja po velikih zvereh je danes dopoldne končala akcijo iskanja medvedke, ki je v nedeljo popoldne v naselju Cajnarje v občini Cerknica napadla 31-letnega domačina. "Ocenili smo, da je verjetnost, da se bo medvedka vrnila nazaj na to območje, minimalna. Medvedka si je rešila svojo kožo, mladička pa sta na žalost poginila," je področni vodja intervencijske skupine Tone Marinčič.

Slaba izkušnja

Medvedke zdaj ne bodo več čakali pred njenim brlogom ali jo iskali, bodo pa poostrili nadzor okolja. "Medvedka se v brlog ne bo vrnila. Če že, le toliko, da se prepriča, da mladičev v brlogu ni več. Zaradi slabe izkušnje v tem okolju bo odšla drugam," meni Marinčič.

Mladiči so se vračali

Na vprašanje, zakaj medvedov niso uspavali in preselili, je Marinčič odgovoril, da je lani s tega območja sam preselil medvedko z mladiči, pa se je vrnila že v nekaj dneh. Drugi razlog pa je, da se je na tem območju v zadnjih petih letih zvrstila že vrsta konfliktov med medvedom in človekom.

Odstrel ni rešitev

Razloge za to vidi v številčnosti medvedje populacije v Sloveniji, v razpršeni poselitvi krajine in vse večjem prodiranju človeka v življenjski prostor medveda. Rešitev težav pa je kompleksno vprašanje. Zgolj odstrel in odvzem medvedov po Marinčičevem mnenju ni rešitev; to je vprašanje kmetijske politike in urbanizma.

Konflikte med medvedom in človekom bi lahko zmanjšali tudi s hranjenjem na t.i. mrhoviščih. "Hranjenje medveda z vidika vrste same sicer ni potrebno, s ciljem preprečevanja konfliktov in intervencijskega odstrela medvedov pa mrhovišča ne morejo škoditi," je prepričan.

Že spomladi mrhovišča

Mrhovišč trenutno zaradi evropskih direktiv in veterinarskih predpisov ni. A evropske direktive dopuščajo izjeme, je pojasnil Marinčič. "Če v Sloveniji ni dovoljena izjema krmljenja z mrhovišči zaradi medveda, ne vem kje na svetu lahko je," se sprašuje. Zato že intenzivno delajo na tem, da bi že letos spomladi začeli mrhovišča pilotno uvajati na nekaj območjih.