"V to gremo v prepričanju, da je pravi človek za ta čas ter da z njim Slovenija pridobi izkušenega politika in človeka s spoštovanjem doma in v tujini," je ocenil predsednik NSi Andrej Bajuk. Peterle je dejal, da je vesel, ker mu je stranka, ki ji pripada, podporo namenila prva v javnem prostoru.

"Vesel sem, da je danes svet stranke izrazil podporo moji kandidaturi za predsednika države. Jasno sem tudi povedal, da želim formalno kandidirati s podporo liste državljanov, saj se predsednika voli neposredno. Bom pa vesel vseh strank, ki se bodo za podporo odločile," je v današnji izjavi za medije dejal Lojze Peterle. Ob tem je dejal, da računa, da se "bodo vse pomladne stranke v tem projektu povezale".

Poslanec v Evropskem parlamentu Peterle (NSi/EPP) je že 2. novembra lani, dobro leto pred volitvami, napovedal kandidaturo in s tem presenetil svoje morebitne tekmece in tudi vrh vladne koalicije. Kandidiral naj bi s podporo skupine volivcev; med pobudniki njegove kandidature se je doslej izpostavil podjetnik Ivo Boscarol.

Kot morebitni Peterletov tekmec se v javnosti že dalj časa omenja predsednik SD Borut Pahor, ki v javnomnenjskih raziskavah za zdaj uživa največjo podporo. Pahor se o svoji kandidaturi še ni izjasnil. Kot je napovedal na petkovi novinarski konferenci, bo o tem skušal dobiti odgovor v prihodnjih treh mesecih na kampanji po Sloveniji. Pahor zagotavlja, da bo odločitev o napovedi predsedniške kandidature javnosti sporočil aprila.