Ob podpisu pogodbe je minister napovedal tudi nov rok za dokončanje obnove Opere, in sicer bo to pomlad 2009.

Še pred dvema tednoma so na ministrstvu za kulturo ugotavljali, da je obnovo mogoče zaključiti do konca prihodnjega leta, med samim razpisom pa so povečevali tudi sredstva, ki so jih predvideli za prvo fazo obnove. Novembra je bilo razpisanih sredstev za 1,88 milijona evrov brez DDV (objava v Uradnem listu in na spletni strani ministrstva za kulturo), na včerajšnjem podpisu pa je Andrej Turk, zunanji pravni svetovalec ministrstva, pojasnil, da je razpisanih sredstev pravzaprav 2,71 milijona z davkom, ker so v razpisu predvideli dodatna dela, med drugim temeljno ploščo. "To smo v razpis vključili tik pred zdajci, ko smo imeli projekte in smo natančno vedeli, koliko ta dela stanejo," je pojasnil Tadej Veber, zunanji sodelavec za gradnjo in investicije.

Na vprašanje, kako komentira naraščanje stroškov za prvo fazo obnove Opere, Simoniti odgovarja: "Razpisali smo 640 milijonov tolarjev vredno investicijo, pogodba pa znaša 840 milijonov, kar je slabih 24 odstotkov več (v resnici je to 31,25 odstotka več, op. a.). Pogodba je na ključ, kar pomeni, da jo morata izvajalca izpeljati od začetka do konca. Zato je prišlo do določenega povečanja, vendar menimo, da je to še vedno v okvirih in pod zelo ugodnimi pogoji."

Poleg naraščanja stroškov in rokov za dokončanje obnove je pereče tudi vprašanje akustike nove dvorane. Tega bodo po besedah ravnatelja Opere Kristijana Ukmarja reševali na oddelku za akustiko beograjske fakultete za elektrotehniko, ki je sodelovala tudi pri akustični preobleki velike dvorane mariborskega gledališča SNG, vredni skoraj milijon evrov.