V mesec in pol trajajoči akciji zbiranja risank in filmov je zavod zbral 393 zgoščenk in 1500 evrov, ki jih bo poleg Pediatrični kliniki podaril še otroškim oddelkom drugih petih bolnišnic, namen akcije pa je malim bolnikom z rakom popestriti bivanje v bolnišnici in jim ob gledanju filmov omogočiti, da vsaj za kratek čas pozabijo na cevke, pikanje in bolečine.

Hematoonkološki oddelek na ljubljanski Pediatrični kliniki je edini oddelek v Sloveniji, kjer zdravijo otroke z rakom, kar je za družine iz bolj oddaljenih krajev naporno. Za same bolnike pa je bolje, da so vse možnosti zdravljenja zbrane na enem mestu, saj je rak pri otrocih redka bolezen, poudarja dr. Janez Jazbec, predstojnik oddelka, ki ima 27 postelj in na katerega sprejmejo vsako leto 50 novih bolnikov. Čeprav je rak huda bolezen, je na srečo pri otrocih po Jazbečevih besedah večinoma ozdravljiv. Zdravniki si prizadevajo, da bi mali bolniki preživeli čim manj časa v bolnišnici, zato prihajajo le na terapije, a včasih je daljše bolnišnično bivanje zaradi zapletov nujno. Kljub bolezni je pomembno, da bolniki živijo kar se da normalno in aktivno, zato imajo šoloobvezni otroci z dogovorom med bolnišnico in matično šolo individualne učne ure. Tako po Jazbečevih besedah redko kateri otrok izgubi šolsko leto.

V bolnišnici je poskrbljeno tudi za aktivno preživljanje prostega časa. Bolnike zaposlujejo kuharske delavnice, športne dejavnosti, vsakoletne olimpijske igre, obiski klovnov in terapije z domačo živaljo. Predvsem tedenski obiski šolane terapevtke in njenega psa ter policistov na konjih so pomagali razbiti tabuje, da se je treba bolnikov z rakom izogibati, ker hitro podležejo še kateri bolezni ali virusu. Oddelek je opremljen z računalniki in priključkom na internet, ki je predvsem za mladostnike rešilna bilka pred dolgočasjem. Predšolski otroci z njim še ne znajo "zabijati" časa, zato je bila omenjena akcija namenjena prav njim. "Starši večinoma nismo navdušeni, če naš otrok preždi čas pred televizorjem, a življenje v bolnišnici je drugačno," razloži Petra Tomc Šavora, pobudnica akcije in mamica Jakoba, ki je pred časom zbolel za levkemijo.

Jakob je bolezen premagal, danes je star šest let in hodi na redne preglede, njegova mama pa se še spominja boja z boleznijo in dolgih ur, preživetih v bolnišnici. Navzočnost staršev je bolnemu otroku v veliko oporo, lahko pa tudi v breme. "Starši si moramo vzeti tudi čas zase. Pomembno je, da se še naprej ukvarjamo s stvarmi, ki nas veselijo in nam dajejo novo moč za prestajanje stresa." Tudi Jazbec opominja, da iztrošeni in utrujeni starši niso nikomur v pomoč, še najmanj otroku, in da niso privrženci 24-urne navzočnosti staršev, saj bolniki potrebujejo počitek. Za bivanje staršev otrok, ki niso iz Ljubljane, je oddelek namenil dve stanovanji.

Kljub splošno znanemu pritoževanju zdravstvenih delavcev in ustanov o pomanjkanju denarja za zdravila bolnikov Jazbec, nasprotno, pravi, da ima vsak njihov bolnik zagotovljeno najboljše zdravljenje. "Številne prošnje in pisma, s katerimi nekateri zbirajo denar za zdravljenje svojega otroka, niso resnične," opominja Jazbec in dodaja, da je za otroke pri nas dobro poskrbljeno. Če bolnik v Sloveniji ne more dobiti ustreznega zdravljenja, pa mu ga zagotovijo v tujini.