Predsednik LDS Jelko Kacin je v pogovoru za sobotno prilogo našega časnika izrazil obžalovanje do nekaterih odločitev poslancev Mateja Lahovnika, Pavla Gantarja, Davorina Terčona in Alojza Posedela, ki so izstopili iz LDS. Meni pa, da je odhod teh poslancev v stranko prinesel nekaj novega. "Nova samopodoba stranke je bolj pozitivna, naravnana v prihodnost." O izstopih pa je v današnjem Delu spregovoril tudi poslanec LDS Marko Pavliha.

"Nova podoba stranke je naravnana v prihodnost"

Kljub vsem težavam pa Kacin vidi LDS, po vsem, kar je prestala, "drugačno, boljšo". "V LDS je bistveno več medsebojne solidarnosti, zaupanja, elementarnega pozitivnega tovarištva," saj, kot pravi Kacin, je odhod štirih poslancev prinesel nekaj novega. "Vzbuja tudi nejevoljo, jezo, da smo bili izigrani, celo zlorabljeni." Tako predsednik LDS zaključuje, da je nova samopodoba stranke "bolj pozitivna, naravnana v prihodnost", saj v njej ostajajo "ljudje, ki jim oblast sama po sebi ni prvi cilj".

So imeli res vse možnosti za nastopanje?

"Vsi štirje, ki so odšli iz poslanskega kluba LDS, so imeli v tem klubu vse možnosti za nastopanje. Imeli so infrastrukturo, finančno in materialno podporo. Eden je bil celo podpredsednik. In bil je celo predsednik programskega odbora," je v intervjuju povedal Kacin, ki se sicer strinja, da se stranka sooča s krizo.

Močnejša opozicija

Kacin pa se ne strinja z izjavo poslanca Gantarja, da so člani nove samostojne poslanske skupine iz LDS izstopili, ker mislijo, da je Slovenija zrela za opozicijski politični program, ki gre onkraj opozicije po načelu 'partnerstva za razvoj' na eni in golega nasprotovanja Janši na drugi strani. "Ta izjava je čisto sprenevedanje. Za opozicijsko držo daje ta stranka s svojo poslansko skupino največ priložnosti, možnosti in avtonomije," je poudaril predsednik LDS.

Ta še meni, da se je v stranki v obdobju, ko je bila na oblasti, "nabrala vrsta ljudi, ki v trenutku stiske, ko je treba stranki nekaj vrniti, pokažejo svojo pravo naravo". "V LDS smo imeli ogromno ljudi, ki so stranko imeli, upravljali in uporabljali, dokler jim je lahko nosila koristi. Ko se stranka znajde v opoziciji, jih to ne zanima več," je bil tako oster do izstopov Kacin.

Najti bodo morali odgovore

LDS, iz katere sta v petek izstopili še poslanki Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem, bo tako po besedah njenega predsednika morala najti odgovore na nekatera temeljna vprašanja. Opredeliti se bo morala do tega, "ali obžalujemo odhod nekaterih, kot je rekel vodja poslanskega kluba, ali odhod pozdravljamo, kot je izjavil njegov namestnik". Kacin namreč meni, da "nekdo, ki se med mandatom veseli odhoda kolegov iz poslanskega kluba, po mojem mnenju ne more opravljati vodstvene funkcije".

Predsedniku ni uspelo

Do izstopov iz stranke in poslanske skupine LDS pa se je za Delo opredelil tudi Marko Pavliha, ki opravlja tudi funkcijo podpredsednika DZ. Kot pravi, bi se bilo treba v stranki rešiti "tistih, ki so v stranki videli le lastno korist", kar pa predsedniku LDS ni uspelo. A krivcev za "razkroj" stranke je po mnenju Pavlihe več. "Celotna stranka, od članov, vodstva, simpatizerjev, je pripomogla k temu, da je LDS cvetela, bila državotvorna, doživela ogromno uspehov in se potem znašla v položaju, v katerem je zdaj."

Se je LDS izpela?

Pavliha namreč meni, da je "bilo to počasno odmiranje ... vgrajeno v samo misijo stranke". Kot je povedal, se je LDS "rodila" iz več političnih opcij in dosegla zelo zavidljive uspehe. "Potem se je začelo dogajati to, kar se sicer začne z vladajočimi strankami - da se po 10 ali 12 letih izpojejo." Dodal je še, da se je očitno "velika večina članov, simpatizerjev, vodstva, navadila na oblast, dobre pozicije, zaslužke ... ter seveda ni bila pripravljena na poraz na volitvah".