Tako je zaradi prepričanja, da pri kozmetiki varnost sestavin ni vprašljiva, saj naj ne bi prehajale v kri. To trditev je ovrglo že veliko študij, poleg tega pa je nemogoče preizkusiti vse kombinacije kemikalij, s katerimi pridemo v stik.

Izdelovalec tekočega pudra na primer ne more vedeti, kakšno milo in podlago za nanos pudra ste uporabili. Večina žensk namreč zato, da se puder bolje vpije, na obraz najprej nanese vlažilno kremo. Ne vedo pa, da zna biti učinek tega tvegan, saj kreme, ki vsebujejo sestavine za pospeševanje vpijanja, odprejo pore in omogočijo, da v globlje plasti kože pridejo tudi takšne kemikalije, ki bi v normalnih okoliščinah ostale na površju kože, pravi Sanja Lončar, neodvisna raziskovalka in vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave. Enako po navadi kombiniramo sredstva za depilacijo s toniki ali vlažilnimi kremami. Virov mogočih tveganj je ogromno, tako da v primeru težav nikoli ne moremo obtožiti enega samega pripravka. Zato je prav, da se kupci poučijo, pozanimajo in pametno izbirajo izdelke za osebno nego, svetuje Lončarjeva.

V kozmetiki kot konzervanse pogosto uporabljajo parabene. Najdete jih povsod: v šamponih, ličilih, kremah za obraz, losjonih za sončenje, deodorantih… Parabene povezujejo s težavami v reproduktivnem sistemu, z rakom dojk, vzdraženostjo kože in alergijami. Največ podatkov, ki potrjujejo škodljivost, je zbranih o ftalatih. Sumijo, da lahko ti poškodujejo jetra, ledvice in reproduktivne organe. Ftalati omogočajo, da je lak za nohte obstojen in da parfum ne spremeni vonja. Izdelovalci jih najpogosteje skrijejo pod besedo dišava in naj bi po nekaterih raziskavah celo povzročale astmatične napade. Danes so potrošniške organizacije vse bolj pozorne na dišave in jih uvrščajo med najbolj alergene snovi. Zaskrbljujoče je, da se v izdelkih za osebno nego lahko znajdejo tudi kemikalije, za katere ni dvoma, da povzročajo raka. Premogov katran je v obliki različnih aromatičnih aminov v večini barv za lase, ki jih poznamo na trgu. Ženske, ki uporabljajo barve za lase vsak mesec, imajo tako dvakrat večjo možnost, da zbolijo za rakom sečnega mehurja, je pokazalo sedem od desetih študij, ki so jih izvedli v različnih državah. Evropska komisija je sicer z decembrom lani prepovedala uporabo 22 spornih snovi v barvah za lase, vendar je vse, kar je proizvedeno do tega datuma, še vedno v prodaji in sporne izdelke bomo tako lahko kupovali in uporabljali še nekaj let. Prepovedane sestavine v barvah za lase lahko preverite na seznamu, ki je objavljen na spletni strani www.zazdravje.net.

Čedalje pogostejše sestavine, ki jih najdemo v kozmetičnih izdelkih, so tudi kisline (AHAs in BHAs), ki naj bi poškodovale kožo. Najpogosteje se nahajajo v pilingih, sredstvih za odpravljanje gubic in aken, v losjonih, ki napnejo kožo, in sredstvih za samoporjavitev ter sončenje.

V izdelkih za osebno nego se torej skrivajo številne škodljive sestavine. Kako torej izbirati kozmetiko? Najvišjo mogočo kakovost izdelkov po besedah Lončarjeve zagotavlja certifikat BDIH v kombinaciji z biodinamično vzgojenimi rastlinami, dobra pomoč pri izbiri pa so tudi ocene Oko-testa. Rezultati testov za mila, zobne paste, šampone, deodorante in barve so objavljeni na spletni strani www.zazdravje.net.