Takšnega burnega dne borzni posredniki po dolgem obdobju stabilne rasti trga z delnicami niso doživeli že nekaj let.

Indeks industrijskih delnic Dow Jones je v New Yorku padel za rekordnih 416 točk, kar poznavalci pripisujejo skrbi, da gre gospodarstvu ZDA in Kitajske na slabše, ter dejstvu, da je cena delnic napihnjena.

Prodajo na Wall Streetu naj bi pospešili predvsem velik padec kitajskih delnic, slabi kazalci nekaterih delov ameriškega gospodarstva in novica, da je bil ameriški podpredsednik Cheney tarča talibanskega samomorilskega napada v Afganistanu.

Kitajska želi "ohladiti" svoje gospodarstvo

Indeks vrednosti delnic na glavni kitajski borzi Šanghaj Composite je včeraj doživel 9-odstotni padec, kar si analitiki razlagajo tako, da želijo kitajske oblasti »ohladiti« domače gospodarstvo, ker bi rast bruto družbenega proizvoda lahko privedla do »pregretja«.

Slabe novice z Daljnega vzhoda so v New Yorku sovpadale z opozorilom Alana Greenspana, nekdanjega predsednika zveznih rezerv, da se v ZDA lahko vrne recesija ter s skrbjo za padec vrednosti nepremičnin.

Posebej na udaru novi trgi

Padec delnic je posebej prizadel nove trge, ki jih lahko spektakularna rast privede do še bolj spektakularnega padca – ruski RTS beleži 3,3-odstotni padec, brazilski Bovespa 6,6-odstotnega, indeks turških delnic pa je nižji za 4,8 odstotka.

Šanghajska borza si je danes zjutraj opomogla, zato pa so posledice včerajšnjih dogodkov na Wall Streetu še zelo vidne pri trgovanju drugje v – delnice v Tokiu, Hongkongu, Avstraliji, Novi Zelandiji, na Filipinih in v Indoneziji so padle za več kot 3 odstotke.