Sicer izkušeni plezalci so bilo opremljeni tudi z elektronsko napravo za sledenje, ki je reševalcem omogočila, da so točno določili njihov položaj. Le malo pa je manjkalo, da bi bil njihov trud zaman. Do trojice so se zaradi močnega snežnega meteža in velike nevarnosti plazov prebili šele zjutraj. Če trojice ponoči ne bi grel labradorec Velvet, ki so ga imeli s seboj, bi najverjetneje zmrznila.

Učitelja Matty Bryant (34), Kate Hanlon (34) in še ena ženska, katere indetiteta ni znana, so se skupaj še s peterico odpravili na goro, noč preživeli v šotoru in se naslednje jutro začeli spuščati. Na poti jih je zajel snežni metež. Trojica je na višini 2600 metrov zdrsnila s skalne police in drsela več kot tristo metrov po pobočju. Pri tem se je ena od žensk ranila po glavi. Kljub temu so nadaljevali s spuščanjem. Noč, ki so jo opisali kot peklensko, so preživeli na prostem.

Njihova padec je videl eden od ostalih članov odprave in obvestil reševalno službo, ki je s trojico vzpostavila zvezo preko telefona. Reševanje so ponoči zaradi slabih razmer prekinili in ga nadaljevali naslednje jutro. Reševalci so povedali, da je skupini življenje najverjetneje rešil pes, ki jih je grel ponoči, ter dobra oprema, zaradi katere so do njih prišli v manj kot 24 urah po nesreči.