Trojanec poskuša z interneta prenesti in zagnati zlonamerno kodo, ki bi napadalcu omogočila oddaljen nadzor računalnika. Tudi nadležni adware Boran se je januarja precej prenašal med uporabniki interneta, saj so ga zaznali v dobrih dveh odstotkih vseh okužb. Boran namesti dodatek v brskalnik Internet Explorer, ki potem prikazuje nadležna okna. Lanskoletni zmagovalec Swizzor (Win32/TrojanDownloader.Swizzor) je bil zaznan kot tretji najpogostejši okuževalec računalnikov, saj so ga zaznali v 1,71 odstotka primerov okužb. Swizzor se namesti z določenih spletnih strani ali pa prek okužene nezaželene pošte (spam). Ko je Swizzor enkrat v računalniku, namesti kup sledilnih spyware programov. Swizzor je metamorfen trojanec, kar pomeni, da se z vsako ponovitvijo njegova koda spremeni in tako nastane tudi več tisoč variacij tega programa na dan. S tovrstno posebnostjo pri reprodukciji imajo nekateri protivirusni programi težave, zato so protivirusne definicije v njih vedno korak za zadnjimi reinkarnacijami tega trojanca. Da je grožnja črvov družine Netsky še vedno in krepko navzoča, pove dejstvo, da je bil črv Netsky.Q prepoznan v kar 1,5 odstotka vseh okužb. Črv se širi prek priponk v elektronski pošti in prek priljubljenih P2P omrežij.

Da pa tudi veliki dogodki, kot je Super Bowl, niso imuni za viruse in napade, kaže dejstvo, da se je na spletno stran stadiona Dolphins v Miamiju, kjer je bil letošnji Super Bowl, prikradel trojanec, ki je s pomočjo skript iz računalnikov obiskovalcev te spletne strani kradel gesla za priljubljeno online igro World of Warcraft.

Proizvajalci že svarijo pred pohodom novega trojanskega konja z imenom Win32/Funclip.B.Trojan, ki napadalcu omogoči upravljanje z okuženim računalnikom prek omrežja Botnet. Trojanec uporablja tako imenovano stealth tehnologijo (rootkit), ki mu omogoči, da ostane v okuženih sistemih neopazen.