Na skupščinah, kjer o tem glasujejo, imajo namreč večji lastniki premoč nad manjšimi in lahko izključijo prednostno pravico preostalim malim delničarjem, ki bi dokapitalizacijske delnice želeli vplačati, saj je njihova cena mnogo nižja od poštene tržne vrednosti. Dokapitalizacije po nizkih cenah, ki smo jim priča v zadnjem času, privedejo do padca knjigovodske vrednosti tudi preostalih delnic. Hkrati se zaradi večjega števila delnic znižajo tudi dividende in dobiček na delnico.

Med odmevnejšimi dokapitalizacijami, kjer so delno ali v celoti izključili prednostno pravico manjšinskim delničarjem, omenimo Mip, Finiro in Fond Invest, ki so dokapitalizacijo izvedle konec lanskega leta, Probanka sredi lanskega leta, NFD Holding ter Pom-Invest in Mercator konec leta 2005. Vsem omenjenim dokapitalizacijam je skupno, da so jih lahko dokapitalizirali le izbranci. Toda profesor na mariborski pravni fakulteti Marijan Kocbek opozarja, da se lahko pri dokapitalizacijah le izjemoma izključi prednostna pravica manjšinskih delničarjev, saj morajo za to obstajati posebni utemeljeni razlogi, ki ne smejo biti le pridobitev denarnih sredstev. "Denar ni nikoli utemeljen razlog za izključitev, saj ga lahko prispevajo tudi manjšinski delničarji," dodaja Kocbek. Tudi v primeru, da utemeljeni razlog za izključitev prednostne pravice obstaja, mora biti cena dokapitalizacijske delnice poštena. "Pri dokapitalizaciji prav tako ne smejo biti oškodovani mali delničarji, saj lahko v nasprotnem primeru ti na sodišču izpodbijajo sklepe, sprejete na skupščini, ter zahtevajo, da izvedenec finančne stroke oceni pošteno vrednost družbe ter določi vrednost dokapitalizacijske delnice," pojasnjuje.

Zaprtih dokapitalizacij ne podpira niti predsednik uprave Ljubljanske borze Marko Simoneti, ki pravi, da je je smisel kotacije na borzi tudi v tem, da so dokapitalizacije odprte za vse investitorje. Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Neven Borak nam ni želel povedati, ali katero od zadnjih dokapitalizacij preiskujejo, niti nam ni povedal jasnega stališča ATVP glede zaprtih dokapitalizacij.