Prvo selitev na verige priklenjenih glasnih psov iz Stegen so zahtevali vaščani. Vzreditelj pa tudi nove lokacije ni dobro izbral, saj so tokrat selitev vztrajno zahtevali tudi sprehajalci, moravški lovci, Turistično društvo Gradišče in občini Moravče ter Lukovica. Za nameček se je požvižgal tudi na zakonodajo in pesjak in brunarico ob njem postavil na travniku brez gradbenega dovoljenja.

Inšpektorji so svoje delo sicer opravljali počasi, ko pa so pred kratkim le našli čas za oglede, so ukrepali. "Pri izvršbi, torej odstranitvi pesjakov, bomo sodelovali z Inšpektoratom RS za okolje in prostor ter izdali odločbo o odstranitvi pesjakov," je pojasnil direktor kmetijske inšpekcije Primož Marolt. Dodal je, da bodo poskrbeli tudi za vzpostavitev prvotnega stanja in nasutje travnika.

"Gradbeni inšpektor je zaradi brunarice uvedel postopek, ki ga vodi v skladu z določbami zakona o splošnem upravnem postopku. Opraviti mora vsa potrebna zaslišanja in pridobiti druge dokaze, na podlagi katerih bo dokazal dejansko stanje in podlago za izrek ukrepa ali za ugotovitev, da ni razlogov za ukrepanje," pa je zapisala tiskovna predstavnica gradbene inšpekcije Helena Lovše Vrhovec. "Po dosedanjih ugotovitvah naložbenik za brunarico nima gradbenega dovoljenja, čeprav bi ga potreboval. Zato bo najverjetneje sledil ukrep, ki je v primeru nelegalne gradnje odstranitev objekta," je dodala.