Po poročanju Reutersa v Bruslju pričakujejo, da bo v osnutku dokumenta zamisel o prepovedi kajenja v lokalih in na delovnih mestih po vsej Evropi.

Pri tem bodo proučili tudi izkušnje držav, ki so tovrstne politike do sedaj že uvedle, sicer pa lanska raziskava kaže, da v Evropski uniji prepoved kajenja na javnih mestih podpirata kar dve tretjini ljudi. Najbolj jo podpirajo Švedi - kar 90 odstotkov, najmanj pa so ji naklonjeni v Avstriji, kjer jo podpira le 43 odstotkov ljudi.

PODPORA OSTRIM OMEJITVAM

In kaj se je pokazalo v slovenski javni razpravi o osnutku kadilskega zakona? Marsikatero izraženo mnenje je bilo v prid celo ostrejšim omejitvam, kot jih predvideva osnutek. Slovenska zveza za tobačno kontrolo, CINDI Slovenija ter Inštitut za varovanje zdravja RS nasprotujejo uvedbi kadilnic. CINDI predlaga tudi prepoved kajenja v osebnih avtomobilih, če je sopotnik mlajši od 18 let, prepoved kajenja v okviru odprtih javnih športno-rekreativnih površin ter prepoved proizvodnje in prodaje sladkarij, prigrizkov, igrač ali drugih predmetov v obliki tobačnih izdelkov. Zavzela se je tudi, da naj bo na cigaretnih škatlicah ali drugih tobačnih izdelkih natisnjena številka svetovalnega telefona za pomoč pri opuščanju kajenja.

Dodatne ukrepe, ki jih predlaga CINDI, je v pismu predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za zdravje Andreju Bručanu podprl tudi predsednik države Janez Drnovšek. Drnovšek sicer pozdravlja prizadevanja vlade in ministrstva za spremembo zakona, v katerem so upoštevali nova spoznanja o škodljivosti pasivnega kajenja in izkušnje evropskih držav s strožjimi ukrepi na tem področju.

Tudi na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa nasprotujejo kajenju v odprtih delovnih prostorih in postavitvi kadilnic, še zlasti v gostinskih prostorih. Predlagajo prepoved kajenja v klubih in skupnih prostorih društev, na balkonih zdravstvenih in vzgojno-izobraževalnih ustanov ter v 30-metrskem pasu okoli njih, na športnih objektih na prostem, ob bazenih in na javnih plažah ter v čakalnicah javnega prevoza na prostem.

PRI GOSTINCIH RAZHAJANJA

Pri gostincih se je pokazala razlika med lastniki večjih in manjših lokalov - ti se izgube gostov veliko bolj bojijo. V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije prepovedi kajenja ne nasprotujejo, poudarili pa so, da pri tem ne sme biti izjem. V iniciativi Združenja ponudnikov gostinskih storitev pa poudarjajo, da številni lastniki malih lokalov niso člani obrtne zbornice in predlagajo izjeme. Poleg uvedbe kadilskih in nekadilskih lokalov predlagajo, da v lokalih, kjer površina ne presega sto kvadratnih metrov, prepoved kajenja ne bi veljala, v večjih pa naj prostor za kadilce ne bi presegal več kot 30 odstotkov celotne površine gostinskega lokala. Takšno mero kadilskega prostora predlaga tudi peticija za strpnejšo ureditev prepovedi kajenja v gostinskih lokalih, ki ima že dobrih tisoč podpisov, za 30 odstotkov prostora za kadilnice kot "še dovolj fleksibilno rešitev" pa se je zavzela tudi Tobačna Ljubljana. V Tobačni so tudi za določitev ustreznega prehodnega obdobja za ureditev ustreznih kadilnic in kadilskih kabin.