Krško sodišče je zaradi smrti primer zaključilo brez razsodbe, kar pomeni, da Karlu Joštu krivda ni bila dokazana, zdaj pa se v ospredje postavlja vprašanje, ali bodo domnevne oškodovanke zoper mariborsko nadškofijo sprožile civilno tožbo in zahtevale denarno odškodnino.

Vesna Škorc, ki je po večletnem molku s svojim pismom javnost prva opozorila na domnevno župnikovo neprimerno početje, nam je pred časom zatrdila, da sama zahtevka po denarni odškodnini ne namerava vložiti. Podobno razmišlja tudi druga oškodovanka iz okolice Brežic, ki pravi, da zdaj, ko njenega nekdanjega župnika in veroučnega učitelja ni več, želi zadevo čim prej potisniti v ozadje, čeprav se zaveda, da jo bodo boleči dogodki iz otroštva še dolgo spremljali. Vendar pa, tako kaže, najmanj ena od oškodovank razmišlja drugače, saj namerava zoper mariborsko nadškofijo vložiti odškodninsko tožbo. Po naših domnevah naj bi ta temeljila na pričevanju ene od žrtev, ki je dejala, da je na Joštovo početje še pred izbruhom afere leta 2005 osebno opozorila mariborskega škofa Franca Krambergerja, vendar se ta po njenem pričevanju na opozorilo ni primerno odzval.

Zadeve v zvezi z morebitnimi civilnimi tožbami oškodovank v Mariboru ne želijo komentirati, saj zahtevka po besedah njihovega tiskovnega predstavnika Igorja Vojinoviča do včeraj še niso prejeli.