"Ko pogledamo zapise, vidimo, da ne gre več za metode javne policije, temveč za metode tajne policije. Sedanje sklicevanje na pravila policije je smešno. To ni veljaven akt, ki bi dajal kakršnakoli pooblastila policiji, kar je leta 2001 ugotovilo tudi ustavno sodišče. Če se glede tega nič ne bo zgodilo, potem slovenska ustava ni vredna papirja, na katerem je napisana,« je danes še povedal Klemenčič.

"Dokumenti so pravi," je potrdil generalni direktor

"Policija je opravljala klasična policijska opravila, kot so opazovanje, omejitev gibanja in prepoved dostopa. Ni pa šlo za tajno opazovanje oz. sledenje," je zatrdil Romšek ter dodal, da so ta klasična policijska opravila opravljali tako uniformirani policisti kot policisti "v civilu".

"Policija je ravnala v skladu z zakonom o policiji in drugimi predpisi ter v vseh primerih naredila vse za zagotovitev življenja ljudi, njihove osebne varnosti in premoženja," je pojasnil Romšek.

Hkrati je še potrdil istovetnost dokumentov, ki jih je uredništvo Dnevnika dobilo včeraj in po katerih se vidi, da je policija nadzirala tako pripadnike družine Strojan kot tudi vse novinarje, ki so spremljali problematiko.

Celoten dokument si lahko ogledate tukaj.

Med oblikami dela so policisti po Romškovih besedah izvajali opazovanje, patruljiranje ter intervencijo. V skladu z zakonom o policiji so opozarjali, ukazovali, ugotavljali identiteto oseb ter izvajali ukrep prepovedi dostopa in omejitev gibanja na določenem območju ali objektu.

Za preprečevanje in odkrivanje prekrškov in dejanj, ki so ogrožale varnost ljudi in premoženja na navedenih območjih pa so policisti nadzirali in urejali cestni promet, vzdrževali javni red in mir ter preprečevali, odkrivali in preiskovali kazniva dejanja, ki so bila prijavljena in ugotovljena po uradni dolžnosti pri opravljanju naštetih dejavnosti policije, je še navedel Romšek.

Strojanove so spremljali 24 ur na dan

Včeraj smo od anonimnega vira dobili podatke, ki utrjujejo sum, da je policija nezakonito nadzirala družino Strojan med njihovim bivanjem v Postojni, pa tudi vse njihove obiskovalce, posebno novinarje.

Verodostojnosti vira sicer nismo uspeli potrditi, vendar je njegovo pisanje zelo prepričljivo. Avtor meni, da je zaradi te naloge trpelo redno operativno delo. "Postojnska policija je Rome nadzirala 24 ur na dan. Enega človeka v civilu so imeli stalno pred zgradbo, kjer so živeli. Ta je OKC poročal o vsem! Še več, policisti so bili na to delo razporejeni tudi iz drugih enot," piše v elektronskem pismu neznanca, ki se je poimenoval "Cigo Miha". Dve patrulji naj bi 24 ur na dan na izhodih iz Postojne prežali na Rome, ki so jih ustavljali pod pretvezo kontrole prometa, da bi v Ljubljani pridobili čas za odločitev o ukrepanju.

Vzporedni dnevniki

Po trditvah anonimneža naj bi na OKC PU Postojna poleg uradnih dnevnikov vzporedno pisali še bolj obširne dokumente, ki so jih dvakrat dnevno pošiljali na Generalno policijsko upravo v Ljubljani. Po obisku varuha človekovih pravic naj bi vodja OKC te dokumente takoj uničil. Skrivnostni pošiljatelj je svojemu pismo dodal navedbe, ki naj bi bile dejanski zapiski OKC PU Postojna za 5. in 6. december. Avtentičnost navedb smo želeli preveriti pri tiskovnem predstavniku PU Postojna Maksu Oblaku, ki nas je napotil na Generalno policijsko upravo (GPU). Tiskovna predstavnica GPU Nuška Tavčar je povedala, da zadeve ne bodo komentirali, in za danes napovedala tiskovno konferenco na to temo.

Ne bo razkril identitete

"Cigo Miha" ni pripravljen razkriti svoje identitete, ker se boji šikaniranja in izgube službe, vendar zagotavlja, da so navedbe resnične. Nekatere smo lahko preverili sami. Dogodki so si v teh dveh dneh v resnici sledili tako, kot so opisani. Ujemajo se termini obiskov novinarjev in drugih oseb pri Strojanovih, pa tudi registrske številke njihovih avtomobilov. V zapisih je omenjen odvetnik Matevž Krivic, ki nam je potrdil, da se je 5. decembra okoli navedene ure po obisku v centru za tujce zaradi azilantov mimogrede iz radovednosti oglasil še pri Strojanovih. Prav tako so v besedilu pravilno napisana imena in funkcije vodilnih na PU Postojna. Z veliko verjetnostjo torej lahko domnevamo, da gre v resnici za zapise OKC, ki je podatke o gibanju Strojanovih očitno dobil tudi od ene od zaposlenih v centru.

"Policija ni neodvisna"

Če navedbe iz skrivnega poročila držijo, so opazovalci izpred centra in na terenu o vsakem dogajanju obvestili OKC Postojna, ta pa je podatke posredoval vršilcu dolžnosti direktorja PU Postojna Iztoku Štucinu, operativno-komunikacijskemu centru GPU in operativnemu štabu. Operativni štab naj bi po zagotovilih našega vira stalno zasedal na GPU ter obveščal generalnega direktorja policije in ministra za notranje zadeve.

"Štucin je bil v stalnih stikih z ministrom in generalnim direktorjem ter dolgo časa je postojnska policija delala le na vprašanju nadzora Romov," piše naš vir. Oglasil se je zato, ker meni, da je policija daleč od tega, da bi bila neodvisna od sedanje oblasti, ampak se ukvarja s "politiko po komandi vlade".