Proizvajanje programov, skupaj z animiranimi filmi in videoigrami, ki v imenu zabave poudarjajo nasilnost, opisujejo protidružbeno ravnanje in vulgarizirajo človeško spolnost, je odvratna perverznost, še toliko bolj, kadar so ti programi namenjeni otrokom in mladostnikom, je zapisano v papeževem sporočilu, ki so ga včeraj pod naslovom "Otroci in množični mediji" objavili v Vatikanu.

Kot osrednjo temo praznovanja svetovnega dneva družbenih komunikacij, ki bo 20. maja, Benedikt XVI. poleg vzgoje otrok predlaga tudi prevzgojo medijev. Množični mediji s svojo agresivno komercialno politiko vse pogosteje izpodrivajo družino, šolo in cerkev, ki so tradicionalni vzgojitelji mladih, v svojem sporočilu zatrjuje papež. Papež predlaga, da naj uporabniki medijev do problema vzgojnosti medijev zavzamejo bolj dejavno vlogo. Tako bi morali otrokom posredovati več klasične književnosti, umetnosti in glasbe, ki vzgaja duhovno.

V svojem pozivu Benedikt XVI. posebej omenja žrtve pedofilije. "Kako naj brezštevilnim in nedolžnim mladim osebam, ki so žrtve vsakdanjega nasilja, izkoriščanja in zlorabljanja, razložimo, da gre zgolj za vrsto 'zabave'?" se sprašuje papež.

Po izjavah mnogih italijanskih strokovnjakov je pedofilija v Italiji najbolj razširjena prav med družinskim člani. Pred nekaj dnevi je italijanske medije pretresla novica o dveh očetih, ki sta zlorabljala svoji hčerki. V prvem primeru iz severa Italije je imela žrtev 20 mesecev. V drugem iz Palerma je po poročilu TG7 žrtev svojega očeta imela trinajst mesecev. Novica zaradi izredne krutosti vsebine v medijih ni dobila veliko prostora, nedvomno pa opozarja na dejstvo, da družinska vzgoja sama po sebi otrokom še ne zagotavlja paradiža.