Predstavnik hindujskega foruma v Veliki Britaniji, Ramesh Kallidai, je v svojem protestu pojasnil, da je bila svastika simbol miru tisoč let, preden so jo kot simbol nacizma posvojili Hitlerjevi pristaši in da bi prepoved simbola delovala kot verska diskriminacija proti hindujcem.

Britanskim so se pridružili tudi nizozemski, belgijski in italijanski hindujci. "Svastika je bila skoraj pet tisoč let simbol miru in samo zato, ker jo je Hitler manj kot deset let uporabljal za svojo propagando ne pomeni, da bi morali prepovedati uporabo tega simbola v miroljubne namene," je dejal Kallidai.

Skupina je prepoved svastike primerjala s prepovedjo uporabe krščanskega križa, samo zato, ker rasistična skupina Ku Klux Klan v Združenih državah Amerike uporablja goreče križe za zastraševanje afroameričanov in drugih manjšin.

Nemčija, ki že ima prepoved uporabe svastike, skuša med svojim predsedništvom Evropskega parlamenta, ki ga je prevzela prvega januarja letos, ponovno potrditi zakon, ki bi uporabo tega, za hindujce svetega, simbola izenačil z zločinom. Leta 2005 ji to ni uspelo, saj so prepovedi nasprotovale tako Velika Britanija kot tudi Italija, ki je tudi podala veto na zakon.