Nova obvoznica bo vas Suha - od koder bo tekla mimo Puštala v tunel in do Bodovelj v Poljanski dolini - presekala na pol. Med najbolj ogorčenimi je gospodar večkrat nagrajene in spomeniško zaščitene kmetije Pr' Špan Jože Hartman: "Zaradi ceste bomo izgubili pol hektarja zemljišč, za katera sicer še poteka postopek razlastitve. Nadomestnega zemljišča ne bom dobil, še več, občina me je izsiljevala, saj je na nekem drugem zemljišču, ki sem ga želel kupiti, uveljavljala predkupno pravico in umik le-te pogojevala s podpisom pogodbe o prodaji zemljišča za obvoznico. Le nekaj deset metrov od domačije bo na 40 metrov širokem nasipu zdaj tekla hudo obremenjena povezovalna cesta med Gorenjsko in Primorsko. Če bom s traktorji želel na drugo stran, bom moral prek obremenjenega krožišča. Prestavili bodo tudi vso komunalno infrastrukturo, ki spet teče ravno po naši zemlji, ki bo takrat vsa prekopana. Zakaj ne bi ceste speljali prek sedanje vaške ceste, da bi lahko vaščani mirno vozili z ene na drugo stran vasi?" se sprašuje Jože Hartman.

Župan Škofje Loke Igor Draksler odgovarja, da bi sprememba lokacijskega načrta pomenila vnovično podaljšanje gradnje za nekaj let. "Drži, ampak tako cesto se gradi za zmeraj in bi naše pripombe lahko upoštevali," vztraja Jože Harman, ki bo svojo pravico iskal po vseh možnih pravnih poteh.

Občina Škofja Loka je z državo podpisala pogodbo o sofinanciranju obvoznice tik pred lanskimi volitvami. Vrednost naložbe je ocenjena na 36 milijonov evrov, od tega bo država prispevala skoraj 30 milijonov. V prvi fazi bodo do oktobra 2008 skupaj s priključki zgradili cesto skozi Suho, prek Sore do vhoda v predor Pod Stenom. Drugi, precej dražji del ceste skupaj s predorom bodo zgradili do leta 2010. Pripravljalna dela, ki jih izvajata SCT in Cestno podjetje Kranj, so se tik pred vasjo Suha že začela, saj gradijo križišče med obvoznico in Ljubljansko cesto. Zaradi gradbenih del bo potrebna tudi popolna zapora dela Ljubljanske ceste, javna pot do Suhe in do cerkve na Suhi ter podhod z Ljubljanske ceste v Frankovo naselje. Promet na začetku leta še ne bo oviran, od februarja do začetka junija pa bo veljala popolna zapora.