Obenem je izrazil upanje za "pravičen in trajen mir". Vernikom je voščil srečen božič v več kot 60 jezikih, obe sporočili pa je v živo prenašalo več kot 100 televizijskih postaj.

Z rojstvom Jezusa v Betlehemu nas bog uči spoštovanja otrok, je poudaril papež na polnočnici v baziliki sv. Petra, ki se jo je udeležilo nekaj tisoč vernikov, več milijonov ljudi pa jo je spremljalo v neposrednem televizijskem prenosu.


"Otrok iz Betlehema naš pogled usmerja v vse otroke na svetu, ki trpijo in so zlorabljeni, na rojene in nerojene," je dejal poglavar rimskokatoliške cerkve ter opozoril na otroške vojake, na otroke, ki morajo beračiti, na otroke, ki trpijo pomanjkanje in lakoto, ter na tiste, ki niso ljubljeni. "Prosimo boga, naj pomaga izpolniti našo dolžnost, da bi bilo spoštovano dostojanstvo otrok," je dejal Benedikt XVI. med svojo drugo polnočnico po izvolitvi za papeža aprila 2005. Ob božiču, ki je "slavje darovanja" pa je papež opozoril na najdragocenejše darilo: košček sebe, ki ga podarimo drugemu.

V opoldanski božični poslanici, ki je pod pontifikatom Benediktovega predhodnika papeža Janeza Pavla II. postala priložnost za pregled uspehov in porazov človeštva, je papež "v roke božjega otroka iz Betlehema" položil obnovo dialoga med Palestinci in Izraelom, omenil pa je tudi nasilje v Libanonu, Iraku, Šrilanki, Darfurju in Somaliji. Ob tem je opozoril, da nekateri ljudje ostajajo zatirani in prikrajšani za osnovno človeško dostojanstvo, medtem ko so drugi žrtve rasnega in verskega sovraštva, nestrpnosti in diskriminacije.