Zato so v LA pozvali vse poglavitne mnenjske voditelje v stranki, da se prvo soboto januarja usedejo za skupno mizo in presežejo razprtije. Po mnenju LA je rešitev dogovor med "vsemi poglavitnimi strujami v stranki o ključnih vrednostnih in programskih načelih, predvsem pa o povezovalnih osebah".

Spet pozivi h Kacinovemu odstopu

Čeprav vidnejši člani stranke takšno pobudo v glavnem pozdravljajo, pa glavna akterja molčita o njej. Predsednik stranke Jelko Kacin pobude za zdaj ne želi komentirati, vodja poslanske skupine Anton Rop pa včeraj za komentar ni bil dosegljiv.

Nekateri še vedno vidijo mogočo rešitev v Kacinovem odstopu še pred kongresom, napovedanim za 27. januar. Potem ko je Kacina k odstopu že v začetku decembra pozval poslanec Slavko Gaber, je to v četrtek na zboru članov ljubljanske LDS storil še Milan M. Cvikl. Ta pravi, da bi predsednikov odstop pomenil sestop z okopov. Zato se v takšnih okoliščinah ni treba čuditi, da je za LA sestanek sprtih strani pravzaprav "zadnji trenutek, ko je še mogoče ustaviti voz, ki drsi v prepad."

Uspeha ne bo, če ne bo Ropa in Kacina

Uspeh omizja je precej odvisen od tega, kdo se ga bo udeležil. Cvikl in podpredsednica stranke Zdenka Cerar sta nam povedala, da sta se sestanka pripravljena udeležiti in prispevati svoj razmislek. Vsekakor pa to ne bi bilo dovolj, če ne bosta sodelovala Kacin in Rop.

Kot rečeno, včeraj nismo mogli izvedeti, kako se bosta odločila. Slišati pa je opozorila, da bi bilo preveč pričakovati, da se bo na sestanku vse zgladilo. Zato bi po njihovem morala Kacin in Rop spore zgladiti že prej. Vendar se mnenja o tem, kateri od njiju je kriv, razlikujejo. Tako je slišati tudi, da je Kacin za združevanje stranke naredil že veliko in da sta za pogovor potrebna dva.

Slavko Gaber ocenjuje pobudo LA kot dobrodošlo: "Pobuda gre v pravo smer. Pravzaprav v podobno kot moja v začetku decembra." Na vprašanje, ali se bo omizja udeležil, pa odgovarja: "Če bo kazalo, da je mogoče najti dogovor, potem pridem."

Za Milana M. Cvikla pa poziv pomeni, da je treba nadgraditi manifest. "To, da se je vključila Liberalna akademija, ki se do zdaj ni vpletala, je znamenje, da je vrag odnesel šalo," pravi Cvikl.

Pohvalo za idejo je LA namenila tudi Zdenka Cerar: "Liberalna akademija v kriznih trenutkih vedno najde mesto." Ravno zato tudi vidi luč na koncu predora: "To je trenutek, ko je konec rušenja in je treba začeti graditi."

"Konec LDS, kot jo poznamo"

Kljub temu pa je mogoče slišati tudi govorice o morebitnih novih izstopih, a pomembnejši akterji pravijo, da bodo raje počakali na razplet kongresa. Razhod s stranko pa kot možnost omenjajo, če Kacin ne bo odstopil in če mu bo na kongresu izglasovana zaupnica. Kot nam je rekel eden od vidnejših članov stranke, bi to pomenilo "konec LDS, kot jo poznamo."