Dejstvo, da je nagrado dobilo več tisoč oseb, namesto ene same, kaže na spreminjanje domene množičnih medijev. Spletni dnevniki, amaterski video posnetki in socialna omrežja pomembno prispevajo k spreminjanju medijske pokrajine in množičnim medijev odvzemajo moč.

Kot primer so pri reviji Times izpostavili spletna mesta YouTube, Facebook, MySpace in Wikipedija, ki uporabniku dovoljujejo, da komunicira z ostalimi uporabniki, širi svoje informacije ter znanje in ustvarja medijsko sliko sveta.

"Dejstvo je, da večina jemlje moč iz rok manjšine, da si ljudje pomagajo brez kakršnegakoli povračila, bo ne le spremenilo svet, temveč bo tudi spremenilo način, na katerega se svet spreminja," je pisec revije Time, Lev Grossman, zapisal v obrazložitvi nagrade.

Time vsako leto izbere osebo ali osebe, ki so tisto leto najbolj vplivale na življenja čimvečjega števila Zemljanov, v dobrem ali slabem. Nagrado podeljujejo že od leta 1927, med kandidati za letošnjo lovoriko pa so bili še iranski predsednik Mahmoud Ahmadinejad, kitajski voditelj Hu Jintao in voditelj Severne Koreje, Jong-il.