Minuli petek se je zaman odpravila v Klinični center, kjer so ji po njenih besedah naročili, naj v ponedeljek pokliče drugo specialistko. Ta ji je obljubila, da bodo skušali urediti čimprejšnji datum za operacijo in da jo bodo poklicali. Okršlarjeva je včeraj na novi datum še čakala, iz Kliničnega centra smo v dveh dneh dobili dve povsem različni pojasnili.

Sprva so nam predvčerajšnjim razložili, da ni šlo za Leskovškovo odsotnost, ampak za običajno prenaročanje zaradi nujnih posegov. Vsi bolniki so bili po njihovih besedah s telegrami obveščeni o novih datumih, omenjena bolnica pa telegrama ni prevzela. O statusu dr. Leskovška so najprej zapisali, da še ni dal odpovedi, malo pozneje dodali, da je v "fazi odpovedi", že 14 dni pa ne opravlja operacij.

ZAGOTOVILA KC

V KC so zagotovili tudi, da zaradi (delnih) odhodov specialistov bolnikov ne bodo prerazporejali in da jih bo operiral drug kirurg, saj so datumi za operativne posege določeni. Ustreči bodo skušali tudi željam bolnikov po določenem kirurgu. Napovedali so, da večjih sprememb ne bo in da so v primeru potrebe vsi zdravniki pripravljeni prevzeti dežurno službo na kliničnih oddelkih ter sodelovati pri pomoči v primeru množičnih nesreč in epidemij.

Ker se prvotna razlaga s telegramom ni ujemala, smo KC o nenavadni začasni odpovedi operacije in nejasnem statusu dr. Leskovška znova povprašali včeraj. Kot so razložili, še vedno ni dal odpovedi, dogovorjeno pa je, da to stori takoj v ponedeljek. Po njihovih besedah "je v postopku odhajanja s klinike in je trenutno na rednem letnem dopustu", po vložitvi odpovedi pa mora še predati svoje delovne obveznosti. Tokrat so zapisali, da so bili prenaročeni samo bolniki s prejšnjega petka, drugi bolniki bodo operirani takrat, ko so naročeni. Zagotovili so tudi, da so bili vsi bolniki dr. Leskovška razen gospe Okršlar že oskrbljeni.

SAMO DVE ODPOVEDI

V KC sta odpoved delovnega razmerja do zdaj dala le Blanka Zagoričnik z dermatovenerološke klinike in Tomaž Janežič s kliničnega oddelka za plastično kirurgijo in opekline. Kako pa je s preostalimi specialisti, ki jim je minister Bručan pred dvema tednoma podelil koncesije? Kot so razložili v KC, namerava Tomislav Klokočovnik (ki na ZZZS niti ni dal vloge) tam ostati. Zunaj rednega delovnega časa v KC se bosta s koncesionarno dejavnostjo ukvarjala znani plastični kirurg Zoran Arnež (naj spomnimo, da je za prihodnost napovedal odhod v Trst) in Slavko Rakovec s kliničnega oddelka za kirurške infekcije. Za Miloša Wahla s kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo in ortopeda Mira Gorenška prihodnje razmerje s KC, kjer nameravata sicer ostati, še ni jasno, saj pogovori o tem še vedno potekajo. Maksiofacialni kirurg David Dovšak bo v KC delal polovični delovni čas vključno z dežurno službo ter drugimi dejavnostmi na kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo. Od drugih, ki so dobili njihovo soglasje, pa v KC niso prejeli še nobenih informacij o podpisu koncesije.